19 / 03 / 2024

Kentsel dönüşümde izlenmesi gereken 4 adım!

Kentsel dönüşümde izlenmesi gereken 4 adım!

Kentsel dönüşüm sürecinde kat maliklerinin dikkat etmesi gereken notları ise Coldwell Banker Profesyonel Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Ayşe Fügen Arda paylaşıyor.



Türkiye'yi 20 yılda yeniden şekillendirmeyi amaçlayan kentsel dönüşüm projesinin Ekim 2012’de başlamasıyla, 6,5 milyon konutun yıkılarak yeniden yapılanması sürüyor. Kentsel dönüşüm sürecinde kat maliklerinin dikkat etmesi gereken notları ise Coldwell Banker Profesyonel Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Ayşe Fügen Arda paylaşıyor.


Deprem riski yaşayan İstanbul’da kentsel dönüşüm bir yaşam zorunluluğu halini aldı. Bu süreçte ise kat maliklerinin haklarını bilmesi ve haklarını koruması büyük önem taşıyor. Coldwell Banker Profesyonel Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Ayşe Fügen Arda, “Kentsel dönüşüm sürecinde kat malikleri metrekare üzerinden pazarlık yapmak yerine; projeyi hangi şirket yapacak, bu inşaat şirketinin referans projeleri neler, projelerinde teslim sürelerine sadık kalmış mı, inşaatı kim finanse edecek gibi konulara odaklanması gerekir” diyor. 


Lüks konut değil, talepleri karşılayacak konut projeleri önemli

Kentsel dönüşümde gayrimenkul geliştiricilerinin hak sahiplerinin maddi ve sosyal beklentilerine dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Ayşe Fügen Arda, “Kentsel dönüşüme girmesi zorunlu binanın lüks bir konut projesi olması şart değil. Lüks projeye dönüştüğünde aidatlardan diğer giderlere kadar tüm masrafların da artacağı unutulmamalı” diyor. Arda, dönüşen binada otoparktan çocuk parkına kadar belli başlı talepleri karşılayan daha uygun projelerin üretilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. 


Coldwell Banker Profesyonel Gayrimenkul Yatırım Danışmanı Ayşe Fügen Arda, riskli binalarda hak sahibi olanların kentsel dönüşüm sürecinde 4 adım izlemesi gerektiğini söylüyor.


1) Hak sahipleri teknik, yasal ve kamusal açıdan birlikte hareket etmelidir,

2) Kentsel dönüşümde ilk muhatap, binanızın bulunduğu bölgenin belediyesi olmalıdır,

3) Avukat tutulması gibi konularda masraflar ortak karşılanmalıdır,

4) Bölgedeki bankaların şubelerinden görüş alınmalıdır. Bankalar, söz konusu bölgede konut kredisi verdiklerinden bölgenin kentsel dönüşümü ve gayrimenkul değerleriyle ilgili ciddi araştırmalara ve bilgilere sahiptir. Bankaların konut kredilerinde destek aldıkları avukatlardan da tavsiye istenebilir.



Geri Dön