26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde nasıl bir yol izlenmeli?

Kentsel dönüşümde nasıl bir yol izlenmeli?

Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarlarından Ceren Kumbasar okuyucusunun sorduğu ''kentsel dönüşümde nasıl bir yol izlenmeli?'' sorusunu yanıtladı. İşte o yazı...



Esenlerde kentsel dönüşüme giren bir apartmanımız var. Şimdiye kadar birçok müteahhitle masaya oturduk. Ancak tamamen hemfikir olduğumuz hiç firma çıkmadı. Müteahhitten istememiz gereken daire sayısı ve metrekarelerde bile anlaşamadık. Bir türlü firmadan ne istememiz gerektiğini anlayamadık. Bize nasıl yol gösterirsiniz?


Kentsel dönüşümle ilgili şu an yaşanan en büyük sorun bu söylediğiniz "eder belirleme" konusu. Ne yazık ki mal sahipleri de müteahhit firmalar da bu konuda çok dertli. Mal sahiplerinin eder belirleme kriterleri ne yazık ki çoğunlukla rant konusunu gündeme getiriyor. Bu işin hakki, malınızın şu andaki değerini belirlemekle başlar. Aynı metrekarede yeni bir ev yapılacağı zaman genellikle mal sahibinin müteahhite aynca bir ödeme yapması gerekir. Çünkü aynı evi yenisiyle değiştiriyorsunuz. Ancak mal sahipleri buna yanaşmadığı için metrekareler küçülür. Genellikle %20-%40 arası bir küçülme olur. Bu oran merkezi yerlerde büyür. Ancak siz siz olun önce kentsel dönüşümle ilgili detaylı bir bilgi edinin, sonra da bana daha detaylı bir mail atın lütfen. 



Ceren Kumbasar/Cumhuriyet


Geri Dön