19 / 04 / 2024

İmar hakkı transferi kentsel dönüşümde nasıl olacak?

İmar hakkı transferi kentsel dönüşümde nasıl olacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar haklarında "transfer" uygulaması geliştiriliyor. Peki, imar hakkı transferi kentsel dönüşümde nasıl olacak? İşte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar...



İmar hakkı transferi kentsel dönüşümde nasıl olacak?

Bir arazi veya arsada ya da bina üzerinde, kat mülkiyeti kanunu, imar kanunu, imar planı veya imar yönetmelikleriyle izin verilen yapılaşma ve fiziki geliştirme ile bu işlemlerin yasalarla belirlenmiş sonuçlarının doğurduğu hakların tümüne deniyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar haklarında "transfer" uygulaması geliştiriliyor. Kentsel dönüşümde de uygulanacak imar hakkı transferi ile, riskli alanda imar hakkı bulunan ve kentsel dönüşümle birlikte yapılaşmaya izin verilmeyecek yerlerde vatandaşların imar hakkını başka bir alana transfer edebilecek. Peki, imar hakkı transferi kentsel dönüşümde nasıl olacak?


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce imar transferi ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:


"Sertifika, istenirse ticari bir meta olacak istenirse başka bir yerde arazi ile takas edilebilecek. Ayrıca bununla ilgili bir de borsa oluşturulacak" 


"İmar hakkı transferi arsaları bloke olmuş vatandaşların işlerini kolaylaştıracak.  İmar planları gereği arsası okul alanı, kamunun kullandığı yeşil alan olmuş olabilir, buralar istimlak edilemediği için vatandaş mağdur olabiliyor. 


Bu kişilerin imar hakkının bir başka yere transferiyle ilgili eline sertifika verilecek. Sertifika istenirse ticari bir meta olacak, istenirse başka bir yerde arazi ile takas edilebilecek. Bununla ilgili bir de borsa oluşturulacak."



İmar hakkı transferinde sertifika dönemi başlıyor!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön