25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde önemli kararlar 'ortak akılla' alınacak!

Kentsel dönüşümde önemli kararlar 'ortak akılla' alınacak!

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin yerel seçimlere dönük taahhütlerini içeren 11 maddelik manifestosunu açıkladı. Buna göre, yeni dönemdeki şehircilik vizyonu tamamen değişecek.



Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin yerel seçimlere dönük taahhütlerinin yer aldığı 11 maddelik manifestosunu açıkladı. 

''Şehirleri daha ileri taşımanın sözü''

Hürriyet Gazetesi'nden Erdinç Çelikcan ve Gizem Karakış'ın haberine göre, belediyelerde hakka, adalete, hukuka aykırı davranan hiç kimsenin gözünün yaşına bakmayacağını açıklayan Erdoğan, “Halkımıza, yeni bir heyecanla şehirlerimizi daha ileriye taşımanın sözünü veriyoruz” diye konuştu. 

Belediye izleme sistemi

Başkan Erdoğan sözlerine şu şekilde devam etti: ''Şimdi de, ‘Tevazu, samimiyet ve gayretle memleket işi gönül işi’ diyerek, gönül belediyeciliği sözüyle milletimizin huzuruna çıkıyoruz. Halkımıza, yeni bir heyecanla, yeni bir vizyonla, kimi tecrübeli, kimi yeni ama birikimli ve vizyoner isimlerle şehirlerimizi daha ileriye taşımanın sözünü veriyoruz. Önümüzdeki dönemde, tıpkı ülkemizin diğer vizyoner projeleri gibi şehirlerimiz için de kısa, orta ve uzun vadeli strateji belgeleri hazırlayacağız. Bakanlıklarımızdan en küçük belediye birimlerimize kadar, şehirlerimizle ilgili tüm planları, projeleri, yatırımları, hizmetleri bu strateji belgeleri üzerinden takip edeceğiz. Kısa vadeli hedefleri her yıl, orta vadeli hedefleri belediye başkanlarımızın dönemlerinin bitiminde, uzun vadeli hedefleri de ülkemizin 2023, 2053, 2071 vizyonlarıyla bağlantılı şekilde değerlendireceğiz. Bu süreçleri tüm belediyelerde takip etmek için Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bir izleme-değerlendirme sistemi kuracağız. Ayrıca AK Partili belediyelerimizin daha yakından takibi için, benzer sistemi genel merkezimizde faaliyete geçireceğiz.''

''Parsel bazlı plan değişikliklerine izin yok''

''İstismara açık parsel bazlı plan değişikliklerine kesinlikle geçit vermeyeceğiz'' diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''AK Parti olarak, yeni dönemdeki belediyecilik anlayışımızı ve milletimize taahhütlerimizi 11 başlık altında özetliyoruz. İstismara açık parsel bazlı plan değişikliklerine kesinlikle geçit vermeyeceğiz. Şehir planlarını ve imar uygulamalarını şeffaf bir şekilde hazırlayacağız. Milletimizin hayat kalitesini artırmayan hiçbir işe vakit ve kaynak ayırmayacağız. Otopark meselesini, hem şehir planlarında, hem de imar uygulamalarında asli öncelik haline getireceğiz. Böylece sokaklarımızdaki araç istilasına son verip kaldırımlarımızı sadece yayaların hizmetine sunacağız. Millet kıraathanelerini mahalle düzeyine kadar yaygınlaştıracağız. Her birinin kendi hikayesi olan şehirlerimizin siluetini bozan, estetik değeri olmayan, kültür varlığımıza katkıda bulunmayan projelere kesinlikle izin vermeyeceğiz. Tarihi yapıları ve mekanları şehrin günlük hayatının ayrılmaz parçaları haline getirerek gelecek nesillere miras bırakacağız. Taklitten uzak, geçmişten feyz alan, bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarına cevap veren bir mimariyi şehirlerimize hakim kılacağız. Erişilemeyen, hizmet götürülmeyen hiçbir kesim bırakmayacak, kimsesizlerin kimsesi olacağız, sessiz yığınların sesi olacağız'' dedi.

Denetimsiz planlamaya son

Plansız şehirleşmeyle ilgili denetimlerim artılacağını kaydeden Erdoğan, şunları söyledi: ''Plansız şehirleşmenin kökünü kuruttuğumuz gibi ilkesiz, işlevsiz ve denetimsiz planlamayı da ortadan kaldıracağız. İşte bu doğrultuda Türkiye’yi, bugüne kadar ki uygulamaların ötesinde bir yeni şehircilik vizyonu ile buluşturuyoruz. Belediye başkanlarımız, şehir halkına hakim olma değil hadim olma idrakiyle görevlerini yürütecekler. Selçuklu mimarisinin sadeliğini, Osmanlı mimarisinin zarafetini ve günümüzün modern çizgilerini mecz eden anlayışı yaygınlaştıracağız. Artık ölçü, gönül belediyeciliğinde ne kadar mesafe kat edebildiğinizdir. AK Partili belediyeleri, herhangi bir kesime ve kişiye değil sadece milletine ve devletine sadakat gösterecek başkanlar yönetecektir. İşte bunun için 31 Mart seçimlerinde milletimizin karşısına memleket işi gönül işi diyerek çıkıyoruz.''

Şehirli Hakları Bildirgesi

Şehirli Hakları Bildirgesi hazırlanacağını, şehir meclislerinde önemli kararların ortak akılla alınacağını söyleyen Erdoğan, ''Yatay şehirleşme yeni dönemdeki şehircilik vizyonumuzun merkezinde yer alacaktır. Her şehrimizde pilot uygulamayla başlayıp, zaman içinde genişleterek, yatay şehirleşme modelimizi ülkemizin her yerine yaygınlaştıracağız. Kentsel dönüşüm alanları ile yeni imara açılan bölgelerde, bu modele öncelik vereceğiz. Halkla birlikte yönetim ilkesiyle, belediye faaliyetleriyle ilgili kararlara, şehir sakinlerinin, özellikle de muhtarların ve sivil toplum kuruluşlarının en üst seviyede katılımını temin edeceğiz. Bilhassa, insanların hayatlarını doğrudan ilgilendirecek büyük projelerde, bu istişare yöntemini mutlaka kullanacağız. Belediyemizden hizmet alan vatandaşlarımız için bir Şehirli Hakları Bildirgesi hazırlayacağız. Belediye sınırları içinde yaşayan herkesin katılımıyla toplanacak şehir meclislerinde, önemli kararları ortak akılla alacağız. Belediye meclisi toplantılarının ve belediye ihalelerinin canlı yayın dahil, herkese açık şekilde yapılması için tüm imkânların kullanılmasını sağlayacağız. Tasarruf ve şeffaflık yeni dönemde belediyelerimizde çok daha önemli bir yönetim ilkesi haline gelecektir. Hangi kaynaktan gelirse gelsin belediye bütçesine giren her kuruşta yetiminden gazisine, işçisinden yaşlısına herkesin hakkı olduğunu aklımızdan asla çıkarmayacağız. Her faaliyetimizi, en başından en sonuna kadar milletimizin gözü önünde, her türlü bilgiye, belgeye erişimin açık olduğu bir yöntemle yürüteceğiz.'' ifadelerini kullandı.

AK Parti'nin 11 maddelik seçim manifestosu belli oldu!

İstismara açık parsel bazlı plan değişikliklerine geçit yok!

 


Geri Dön