25 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde yeni dönem!

Kentsel dönüşümde yeni dönem!

Hükümet kentsel dönüşüme hız kazandıracak yeni düzenlemeler yaptı. 'kendin yık kendin yap' modelinde KDV yüzde 18'den yüzde 1'e çekilirken, destek kredisi üst limitleri de yükseltildi.



Deprem riski yüksek binalarda oturan bireylerin binalarını yenilemelerini destekleyen kentsel dönüşüme hız kazandıracak yeni düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda, 'kendin yık kendin yap modelinde vatandaşın ödeyeceği KDV yüzde 18'den yüzde 1'e düşürülürken, destek kredisi üst limitleri de yüzde 60'a yükseltildi.

Ekonomist'ten Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre; deprem riski yüksek binalarda oturan bireylerin binalarını yenilemelerini destekleyen kentsel dönüşüme hız kazandıracak yeni düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda, 'kendin yık kendin yap modelinde vatandaşın ödeyeceği KDV yüzde 18'den yüzde 1'e düşürülürken, destek kredisi üst limitleri de yüzde 60'a yükseltildi.

Kentsel dönüşümde yeni dönem!

ÜST LİMİT YÜKSELDİ

6306 Sayılı Kanun Kapsamında Hak Sahiplerince Bankalardan kullanılacak Kredilere Sağlanacak Faiz Desteğine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yürütülecek karara göre, hak sahipliği bazında destek sağlanacak kredi anapara tutarı için üst limit, güçlendirme kredisinde 50 bin TL'den 80 bin TL'ye, kentsel dönüşümde ise 125 bin TL'den 200 bin TL'ye yükseltildi. Kanuna göre, riskli yapılarda vatandaşlar kendisine ait olan beş daireye kadar bu krediden faydalanabilecek.

Kentsel dönüşümde yeni dönem!

Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (KENTSEV) Başkanı Haluk Sur, KDV'nin yüzde 1'e indirilmesi ve kredi limiti artışı gibi teşviklerin dönüşümü hızlandırmasını beklediklerini söylüyor. Sur, son sekiz yılda sadece 564 bin konutun dönüştürülebildiğini, 700 bin konutun da dönüşümünün sürdüğünü belirtiyor. Toplamda 6 milyon adeti aşan konutun dönüşüme ihtiyaç duyduğunu hatırlatan Sur, 300 bini Istanbul'da olmak üzere 1,5 milyon acil dönüşmesi gereken konut bulunduğunu vurguluyor.

Kentsel dönüşümde yeni dönem!

KORKU ARTTI

İzmir depremi başta olmak üzere yaşanan depremler, vatandaşın çürük yapılardan korkmasına sebep oluyor. Bu süreçte müteahhitlerin dönüşüm konusundaki isteksizliği, inşaat maliyetlerindeki artış gibi nedenler, vatandaşı güçlendirme konusunda harekete geçirdi. Daire başına ortalama güçlendirme gideri 80 bin TL'leri bulurken kredi üst limitinin 80 bin TL'ye yükseltilmesi vatandaşın elini güçlendirecek. Özel ve kamu bankalarında kentsel dönüşüm ve güçlendirme kredileri ortalama yıllık faiz oranlarının 4-5 puan altında. Bankaların kredi verirken süreci kolaylaştırmasının dönüşümü ve güçlendirme çalışmalarını hızlandırması bekleniyor.

Yeni teşviklerle kentsel dönüşüm hızlanacak!

Kentsel dönüşüme KDV teşviği!


Geri Dön