19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüme 'kamu arazisi' formülü!

Kentsel dönüşüme 'kamu arazisi' formülü!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, "Kentsel dönüşümde yapılması gerekenler, kamu arazilerinin bu işlere tahsis edilmesi, rezerv alan olarak kullanılması." dedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümde çizilecek yeni yol haritası ve kamudaki arazilerin de bu çalışmalara aktarılmasına yönelik AA muhabirine açıklamalarda bulundu. 


Özhaseki, geçen 4 yıllık süreçte dönüşüm çalışmalarında aksayan noktaları belirlediklerini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: 


"Belediyeler bir yerde insanlara ev verirken, hiç para almadan bunu yapmayı tercih ediyorlar. İnsanlar da zaten aynı semtten ve para vermeden ev sahibi olmak istiyorlar. Yani '60 yıllık evimi vereyim, yerine bir lira benden almadan tertemiz yeni ev ver' isteğinde bulunuyorlar. Böyle bir mantıkla gidilince haliyle belediyeler yoğunlukları arttırıyorlar. İnşaat alanı bir semtte bin metreyse, belediye bunu 2 bin metreye, 10 bin metreyse 20 bin metreye çıkarıyor. Yarısını müteahhite, yarısını da vatandaşa vermek için. Müteahhit bedelini karşılama cihetiyle böyle düşünüyor."


Özhaseki, bunun birçok il ve ilçede geçerli olabileceğini ama İstanbul özelinde bakıldığında ciddi sorunlar yaratabileceğine dikkati çekerek, "İstanbul'un zaten trafiği, yeşil alanları, sosyal donatı denilen okul, hastane gibi insanların topluca kullanabileceği alanları biraz sıkıntılı olarak gözükürken, şimdi siz evleri, konutları iki misline çıkarıyorsunuz ama zaten sıkıntılı olan sosyal donatı olduğu yerde sayıyor. Bu hayatı çekilmez hale getirir. Şu anda bir sorun varsa üç beş sorun daha ortaya çıkarır. Perişan eder." diye konuştu.


Kamu arazilerinin kentsel dönüşüm için tahsis edilmesi

Bakan Özhaseki, "O zaman kentsel dönüşümde yapılması gerekenler, kamu arazilerinin bu işlere tahsis edilmesi. Rezerv alan olarak kullanılması. Bu konuda, elimizde bulunan kamuya ait rezerv alanları, belediyelere, kamuya tahsis etme noktasında biraz cömert davranmamız lazım. Nihayetinde onlar da kamu kuruluşları ve kentsel dönüşümde bu tür kamu arazilerini kullandıklarında rahatlayacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.


Kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntıları çözmek üzere bu formülün yanı sıra farklı çalışmalar da geliştirdiklerini belirten Özhaseki, Şehircilik Kurultayı'nda tüm bunların ele alınacağını kaydetti. 


AA


Haber Star'da şu şekilde yer aldı


Konuyla ilgili harekete geçtiklerini belirten Özhaseki “Kentsel dönüşümde yapılması gerekenler, kamu arazilerinin bu işlere tahsis edilmesi, rezerv alan olarak kullanılması. Elimizde bulunan kamuya ait rezerv alanları belediyelere, kamuya tahsis etme noktasında biraz cömert davranmamız lazım” dedi. 2012’de çıkan yasadan sonra gelinen mesafeyi hızlandırmak gerektiğini ifade eden Özhaseki, dönüşüme giren bina sahiplerinin aynı semtten ev istediklerinin altını çizerek, konunun İstanbul’da sorun yaşattığını söyledi. Özhaseki, sorunu aşmak için belediyelere yardımcı olmak gerektiğine vurgu yaparak, kamu arazilerinin durumunu ele alacaklarını ifade etti. Kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntıları çözmek üzere bu formülün yanı sıra farklı çalışmalar da geliştirdiklerini belirten Özhaseki, Şehircilik Kurultayı’nda sorunlara çözüm üretileceğini belirtti.  


1999 ÖNCESİ BİNALAR RİSKLİ

Bakan Mehmet Özhaseki, deprem uzmanlarının İstanbul özelinde 2030’a kadar şiddeti 7’den fazla bir deprem beklediğini anımsatarak, 1999’dan sonra yapılan binaların kısmen daha sağlam olduğunu söyledi. 1999 öncesindeki yapılanların ise risk taşıdığını ifade eden  Özhaseki “Yığma, rastgele yapılmış, biraz da bizim bildiğimiz kötü müteahhitlik örneği olarak sunulabilecek olan çimentosundan, harcından, demirinden çalınmış olduğu 3 katlı, 4 katlı yapılar çok sağlam gözükmüyor. Gücü yeten herkes, binasını lütfen ölçtürsün, sağlamlaştırmak için adım atsın” diye konuştu. 


Star


Geri Dön