26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüme 'kendin yık-yap' modeli!

Kentsel dönüşüme 'kendin yık-yap' modeli!

Kentsel Dönüşüm Yasası çıkmasına rağmen konutların yenilenme sürecinin yavaş islemesi tüm tarafların mağdur olmasına neden oluyor. Sistemi hızlandıracak formül ise 'kendin yık-yap modeli görülüyor.




KENTSEL Dönüşüm Yasası'yla birlikte start alan 'güvensiz yapıların yıkılıp yeniden yapılması' süreci tarafları zorluyor. Yasanın çıkmasına ve birçok teşvik verilmesine rağmen vatandaş ile müteahhitlerin anlaşamaması nedeniyle kentsel dönüşümde istenen sonuçlar alınamıyor. Süreç tıkanırken, dönüşümün önünü açacak modeller üzerinde duruluyor. Bu modellerden en önemlisi ise 'kendin yık-yap' olarak gösteriliyor. Konuya ilişkin bilgi veren Anahtar Proje Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kökbudak, dönüşüm yasasının üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen kentlerin yenilenemediğini anlatarak, kendin yık-yap modelinin süreci hızlandıracağının altını çizdi. Kökbudak, kat karşılığında yaşanan sıkıntılar, emsallerin artmaması ve hak sahiplerinin dairelerinin küçülmesi gibi nedenlerle klasik dönüşümün önünün tıkandığını söyledi. Kredi desteği var Kendin yık-yap modeliyle tüm bu sıkıntıların ortadan kalkacağını ifade eden Kökbudak, şu bilgileri verdi: "İstanbul'un birçok bölgesinde emsaller artmıyor.  Murat Kökbudak Bu da müteahhitlerin dönüşüme başlamasının önünü kesiyor. Emsaller artsa bile rant kavgası ve güvensizlik yaşanıyor. Bu durumda kendin yık-yap modeli devreye girebilir. Yasa kapsamında binasını kendisinin yenilemek isteyenlere 100 bin liraya kadar kredi veriliyor. Bu kredi 10 yıl vadelendiriliyor ve faiz desteğiyle hak sahiplerine sunuluyor. Emsal artışı olmayan ya da evlerini kat karşılığını vermek istemeyenler için kullanılacak bu krediyle binalar hızlıca dönüşebilir. 


Daire büyüklüğü değişmiyor kendin yık-yap modelinin en önemli avantajının vatandaşa yerinde dönüşüm olanağı sunmak olduğunu söyleyen Kökbudak, hak sahiplerinin bina yenilendikten sonra da aynı katta yasamaya devam edebileceğini kaydetti. Murat Kökbudak "Kat karşılığı modelinde hak sahiplerinin daireleri önemli oranda küçülüyor. Kendin yık-yap modelinde ise daire büyüklükleri aynı kalabiliyor" diye konuştu. Murat Kökbudak, kentsel dönüşümün tıkanması nedeniyle binaların dönüşemediğini ve bunun Fikirtepe'de yaşandığını da hatırlattı. 


Star 


Geri Dön