26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümün asıl gayesi riskli binaları sağlamlaştırmaktır!

Kentsel dönüşümün asıl gayesi riskli binaları sağlamlaştırmaktır!

Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında örnek daireyi gezerek bilgi veren Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kentsel dönüşümün asıl gayesinin deprem bölgesinde olan riskli binaları sağlamlaştırmak olduğunu söyledi.



Osmangazi Belediyesi tarafından uzun ve titiz bir çalışma sonucu hazırlanan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi hızla yükseliyor. Türkiye’nin dönüşümüne ışık tutacak olan dönüşümü yerinde inceleyen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, riskli bölgelerdeki vatandaşlarımızı yeni binalara taşıyarak diğer bölgelerdeki dönüşümü bir an evvel başlatmak istediklerini söyledi.


Osmangazi Belediyesi, Türkiye’nin dönüşümüne ışık tutacak bu kentsel dönüşüm projesi ile tarihi değerleri koruyarak, yeni ve modern yaşama alanları oluşturmayı hedefliyor. Uzun vadede tüm Bursa için düşünülen kentsel dönüşümü hayata geçirmek maksadıyla örnek bir projeye imza atan Osmangazi Belediyesi, Soğanlı Kentsel Dönüşüm ile Bursa’yı çarpık ve plansız görüntüsünden kurtaracak en önemli adımlarından birisi atmanın gururunu yaşıyor. Toplam 42 hektarı kapsayan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi’nin 35 hektarı rezerv, 7 hektarı da riskli alandan oluşuyor. 15 bin 95 metrekarelik alana 223 konut ve 17 ticari alan inşa edilecek 1. etap 1. kısımda binalar hızla yükselmeye devam ediyor. 10 blok olarak inşa edilecek olan 1. etap 1. kısımda kaba inşaatın yüzde 30’luk bölümünün tamamlandığını ifade eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, 4 etap olarak gerçekleştirilecek olan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi’nde rezerv alanda yer alan 3. ve 4. etap çalışmalarına ise bu ay zarfında başlanacağı müjdesini verdi. Dündar, tüm etapların 20 ay içerisinde tamamlanacağını anlattı.


Soğanlı’da gerçekleştirilen kentsel dönüşümün rezerv ve riskli alan olmak üzere iki etapta yapılacağını kaydeden Dündar, “Öncelikle rezerv alana konutlar inşa edilecek ve taşıma sistemi ile hiç kimse mağdur edilmeyecek. İnsanlar başka bir mahalleye taşınmak zorunda bırakılmadan önce alan ve konut oluşturup, daha sonra da bu konutlara taşınılacak. Tüm Soğanlı domino etkisi ile dönüştürülecek. Buradaki dönüşüm dalga dalga ilçenin geneline yayılacak. İlk olarak Demirkapı ve Soğanlı’da riskli bölgelerdeki vatandaşların transferi gerçekleştirilecek. Yüzde 80’i yeşil alan olan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi, yatay şehirleşmenin yolunu açan, gerçek dönüşümün Bursa’daki ilk örneği olacak” dedi.


Osmangazi Belediyesi’nin 2012 yılında yaptığı master plan çalışması ile ilçenin fotoğrafını çektiğini belirten Başkan Dündar, “Zemininde sıvılaşma olan riskli alan bölgesi Soğanlı’da, zemindeki bu sıvılaşmanın önüne geçmek için jet graut yöntemi ile zemine çimento enjekte edildi. Jet graut dünyada en çok deprem yaşayan ülkelerden biri olan Japonya’da 1970’li yıllarda ilk kez uygulanmış ve başarılı olmuştur. Ülkemizde de 1986’dan itibaren kullanılıyor. Zemin ıslahı bakımından en etkili sonuçlar alınan bu yöntemi Osmangazi Belediyesi Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi’ne uyguladı ve zemini sağlamlaştırarak, sıvılaşma riskini ortadan kaldırdı. Projede tüm çalışmalar 2 yıl içerisinde tamamlanarak Bursa’nın gerçek dönüşümü tamamen ortaya çıkmış olacak” dedi.


Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında örnek daireyi gezerek gazetecilere bilgi veren Dündar, kentsel dönüşümün asıl gayesinin deprem bölgesinde olan riskli binaları sağlamlaştırmak olduğunu söyledi. Temel atıldığından itibaren yasalara ve tüzüklere uygun olarak inşaatın yapılmasının çok önemli olduğunu belirten Dündar, “Görüldüğü gibi vatandaşların kullanımına en uygun şekilde tasarlanmış bir projeyle dairelerin inşa ediyoruz. Bazen çok iyi satılan dairelerin kullanım alanları iyi olmayıp odalarından sadece salonu kullanılabilmektedir” diye konuştu.


Bugün


Haber A Gazete'de şöyle yer aldı;


Osmangazi Belediyesi tarafından uzun çalışmalar sonucu hazırlanan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi hızla yükseliyor. 

Bursa'nın gelişimine ışık tutacak olan Soğanlı kentsel dönüşüm projesini yerinde inceleyen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, proje hakkında bilgi verdi. Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen toplantıda basın açıklaması yapan Dündar"Caddeleriyle, sokaklarıyla ve yeşil alanlarıyla birlikte çok rahat kullanılabilecek, çok güzel bir tasarım ortaya çıktı. İnşallah bitince daha güzel bir şekilde görmüş olacağız. Toplamda 400 araçlık bir otopark olacak. Şehir ihtiyaçları neyse, o ihtiyaçların tümünün düşünülerek tasarlandığı bir proje ortaya çıktı. 2016 yılının sonunadoğru projeyi bitirmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. 


 Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında örnek daireyi gezerek kentsel dönüşümün asıl gayesinin deprem bölgesinde olan riskli binaları sağlamlaştırmak olduğunu söyleyen Dündar, "Kentsel dönüşümün asıl amacı riskli bölgelerde ve deprem kuşağı üzerinde olan Bursa da vatandaşın daha güvenli konutlarda yaşamasını temin etmektir. Bizlerde bu çerçevede geçtiğimiz dönemlerde Osmangazi Belediyesi olarak yapmış olduğumuz kentsel dönüşüm master planıyla, Osmangazi'nin fotoğrafını çektik. Sosyal doku analizi, fiziki doku analizi, toprak etütleri yaptık ve belli yerler belirledik. Bizler geçen dönem göreve geldiğimizde planların uygulanması noktasında Hamitler-Güneştepe bölgesine özel önem verdik ve şu an orası Osmangazi'nin gelişim bölgesi haline geldi. Bursada bizim bol yapılaşma yapacak yerlerimiz yok. Dolayısıyla belediye olarak öncü adımlarla bu kentsel dönüşümü başlatmış oluyoruz" şeklinde konuştu. 


A Gazete


Haber Bursa  Meydan Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


 Osmangazi Belediyesi tarafından hazırlanan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi hızla yükseliyor. Türkiye'nin dönüşümüne ışık tutacak olan dönüşümü yerinde inceleyen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, riskli bölgelerdeki vatandaşlarımızı yeni binalara taşıyarak diğer bölgelerdeki dönüşümü bir an evvel başlatmak istediklerini söyledi. 


Osmangazi Belediyesi, proje ile tarihi değerleri koruyarak, yeni ve modern yaşama alanları oluşturmayı hedefliyor. Toplam 42 hektarı kapsayan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi'niıı 35 hektarı rezerv, 7 hektarı da riskli alandan oluşuyor. 15 bin 95 metrekarelik alana 223 konut ve 17 ticari alan inşa edilecek 1. etap 1. kısımda binalar hızla yükselmeye devam ediyor. 10 blok olarak inşa edilecek olan 1. etap 1. kısımda kaba inşaatın yüzde 30'luk bölümünün tamamlandığını ifade eden Başkan Dündar, tüm etapların 20 ay içerisinde tamamlanacağını anlattı. 


Dündar, "Öncelikle rezerv alana konutlar inşa edilecek ve taşıma sistemi ile hiç kimse mağdur edilmeyecek. İnsanlar başka bir mahalleye taşınmak zorunda bırakılmadan önce alan ve konut oluşturup, daha sonra da bu konutlara taşınılacak. Tüm Soğanlı domino etkisi ile dönüştürülecek. Buradaki dönüşüm dalga dalga ilçenin geneline yayılacak. İlk olarak Demirkapı ve Soğanlı'da riskli bölgelerdeki vatandaşların transferi gerçekleştirilecek. Yüzde 80'i yeşil alan olan Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi, yatay şehirleşmenin yolunu açan, gerçek dönüşümün Bursa'daki ilk örneği olacak" dedi. Dündar, kentsel dönüşümün asıl gayesinin deprem bölgesinde olan riskli binaları sağlamlaştırmak olduğunu söyledi. 


Bursa Meydan



Kemal Uysal konuyu Gazete Bursa'daki köşe yazısında şöyle ele aldı;


Özellikle 1990'ların başından itibaren Batı ülkelerinde başarılı sayılan kentsel dönüşüm projelerinde ön plana çıkan bazı ortak özellikler bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, bu projelerin stratejik planlama yaklaşımı ile geliştirilmişolmasıdır. 


Bu projeler, belirgin bir vizyon doğrultusunda tasarlanan stratejileri izlemektedir. Esnek bir planlama anlayışına bağlı olarak geliştirilen bu projelerin dönüşüm strateji ve politikaları, zaman içinde değişen ekonomik, toplumsal, fiziksel ve çevresel koşullara göre tekrar gözden geçirilmektedir. 


Bu projelerin ikinci ortak özelliği, işbirlikçi ve katılımlı planlama yaklaşımıyla geliştirilmiş olmalarıdır. Kentsel dönüşüm politikalarının başarıyla hayata geçirilmesindeki en önemli etkenlerden birisi, özel sektör, kamu sektörü,gönüllü kuruluşlar ve toplumun farklı kesimlerinin ortaklıkları ve uzlaşmaları üzerinde gelişmiş olmalarıdır. Bu nedenle, Batı ülkelerinde başarılı olarak tanımlanan kentsel dönüşüm projeleri müzakereci yöntemlerle geliştirilmiştir. Bir başka deyişle, projelerin araştırma, geliştirme, uygulama,izleme ve öz değerlendirme süreçlerinde müzakereci ve katılımlı yöntemler uygulanmaktadır. 


Bunun için kentsel dönüşüm projelerinde iş adamları ve esnaf forumu, mahalle veya bölge sakinleri forumu, kentsel tasarım paneli gibi çeşitli aktörlerin katılımına yönelik platformlar oluşturulmaktadır. Çok-aktörlü ve çok-sektörlü koalisyonlara bağlı olarak kurulmuş olmaları, bu projelerin diğer bir önemli özelliğidir. 

Kentsel dönüşüm projelerinin başka bir özelliği ise, kentsel dönüşüm probleminin fiziksel mekan yanında, ekonomik, toplumsal ve çevreselboyutlarını da ele alan kapsamlı ve bütünleşik bir yaklaşıma sahip olmasıdır. Bu projelerde, aynı zamanda, yasal, kurumsal, örgütlenme yönlerin yanı sıra, projenin izleme ve değerlendirme, geri-bildirim süreçleri de önceden kurgulanmaktadır. 

Batıda, kentsel dönüşüm projelerinin geliştirilmesinde ideal çözüm modelleri önerilmemektedir. Yerelin koşullarının, sorun ve ihtiyaçlarının incelenmesi ve araştırılması ve ona göre çözümler önerilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Bunun için, yerele bağlı kentsel dönüşüm problemlerinin açık bir biçimde tanımlanması gerekir. 


Kentsel dönüşüm politika ve stratejilerine uygun bir kurumsal örgütlenmenin oluşturulması, projelerin başarılı olarak hayata geçirilmesi açısından çok önemlidir. Başarılı olarak saptanan kentsel dönüşüm projelerinin bazılarında varolan kurumsal yapıda uyum çalışmaları yapılmış; hatta yeni kurumsal yapılanma ve örgütlenmeler hayata geçirilmiştir. 


Batı'daki başarılı kentsel dönüşüm projelerinin son ortak özelliği ise, kollektif çabayı harekete geçiren projeler olmalarıdır. Bu nedenle, bu projelere yukarıda bahsedilen müzakereci yöntemlerle özel ve kamu sektörünün, gönüllü kuruluşların ve toplumun farklı kesimlerinin desteğinin ve katılımının sağlanması şarttır. Kentsel dönüşüm politikalarının başarılarının sürekliliği, ancak yukarıda bahsedilen paydaşların projeleri sahiplenmesi ile sağlanabilmiştir.


Yukarıda saydığım türde bir projeyi Osmangazi Belediyesinin Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesinde gördüm. Mutlu oldum. Çünkü Batı mantığına yakın bir yaklaşımla Osmangazi Belediyesi Çalışıyor. Tebrik Ederiz. 



Gazete Bursa/Kemal Uysal


Haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Soğanlı Kentsel Projesiyle ilgili basın mensuplarına bilgi veren Osmangazi Belediye Başkanı Dündar, projenin Bursa için düşünülen dönüşümü hayata geçirmek için geliştirilmiş örnek proje olduğunu söyledi. 


Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, büyük bir hızla yükselen Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi inşaatında gelinen son nokta ve bundan sonra yürütülecek çalışmalar hakkında basın mensuplarına bir şantiye alanında tanıtım toplantısı düzenledi. 


Dündar, "Osmangazi Belediyesi olarak 5 yıldır üzerinde çalıştığımız kentsel dönüşüm projemizde inşaatlar şu an hızla yükseliyor. Projede ilk olarak rezerv alanda inşaat çalışmalarını başlattık. Toplam bin 744 daire inşa edeceğiz. Daha sonra riskli alanda yaşayan vatandaşlarımızı buradaki konutlara taşıyacağız" diye konuştu. 


HER DETAY DÜŞÜNÜLMÜŞ


Basın mensuplarına Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında teknik bilgiler de veren Başkan Dündar, "Rezerv alanda 1744 ve riskli alanda 344 olmak üzere proje genelinde toplam 2088 daire inşa edilecek. Projede toplam ticaret alanı ise 21 bin 734 metrekareyi kapsıyor. Tüm binaların altında kapalı otoparklar inşa edilecek. 3800 araçlık kapalı otoparkların yanı sıra 350 araç kapasiteli açık otopark alanı da yer alacak" ifadelerini kullandı. 


Aşamalı olarak gerçekleştirilen kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Dündar, "Hiç kimse mağdur edilmeyip, başka bir mahalleye taşınmak zorunda bırakılmadan dönüşümü gerçekleştireceğiz" dedi.


Akşam 


Haber Sabah Bursa'sa şöyle yer aldı;



Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, hızla yükselen Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi inşaatında gelinen son nokta ve bundan sonra yürütülecek çalışmalar hakkında basın mensuplarına şantiye alanında tanıtım toplantısı düzenledi. Basın mensuplarına örnek daireyi gezdiren Başkan Dündar, daha sonra şantiye alanına girerek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

İLK ETAP YÜKSELİYOR 

Projeyi tanıtan Dündar, "Osmangazi Belediyesi olarak 5 yıldır üzerinde çalıştığımız kentsel dönüşüm projemizde inşaatlar şu an hızla yükseliyor. Projede ilk olarak rezerv alanda inşaat çalışmalarını başlattık. Burada toplam bin 744 daire inşa edeceğiz. Daha sonra riskli alanda yaşayan vatandaşlarımızı buradaki konutlara taşıyacağız. Böylelikle hiç kimse mağdur edilmeyip, başka bir mahalleye taşınmak zorunda bırakılmadan dönüşümü gerçekleştireceğiz" diye konuştu. Kentsel dönüşümün deprem riski olan bölgelerde vatandaşın daha güvenli konutlarda yaşantısını sürdürmek için yapıldığını ifade eden Dündar "Zemininde sıvılaşma tespit ettiğimiz Soğanlı'daki bu durumun önüne geçmek için 'Jet Graut' yöntemiyle zemine çimento enjekte ettik. Jet Graut en çok deprem yaşayan ülkelerden biri olan Japonya'da 1970'li yıllarda uygulanmış. Ülkemizde de 1986'dan itibaren kullanılıyor. Bu yöntemi projemizde uygulayarak zemini sağlamlaştırdık" dedi. 

BÜYÜK KISMI YEŞİL ALAN 

Projeyi Çevre Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yürüttüklerini ifade eden Başkan Dündar, "Alanın kamulaştırmasını da birlikte yaptık. Protokolün ardından yetki belediyemize devredildi. Bu bölgede modern bir şehir planladık. Mimarisi ve planlamasıyla Bursa'nın merkezi olacak yeni bir mekân ortaya çıkıyor. Yüzde 15'i yapı, kalan kısmı ise yeşil alan ve sosyal donatı alanı olarak planlanmış. Toplam 418 bin 619 metrekare inşaat alanına sahip olan projede, konut alanı 299 bin 885 metrekareden oluşuyor. Zemin+5 kat olarak inşa edilecek olan binalarda 2+1, 3+1 ve 4+1 daireler yer alacak" diye konuştu.

Sabah Bursa


Geri Dön