19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümün simgesi Fikirtepe'de son durum!

Kentsel dönüşümün simgesi Fikirtepe'de son durum!

Bir zamanlar çarpık yapılaşma ve kalitesiz yapılarıyla gündemde olan Fikirtepe’de kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz devam ediyor.



İmar sorunlarının çözüldüğü ve toplam değeri milyarlarca lirayı bulan gayrimenkul projelerinin yükseldiği Fikirtepe, mart ayında başlayacak yeni sezonda inşaat sektörünün gözdesi olmaya aday. Sözcü Gazetesi'nden İsmail Şahin'in haberine göre; Anadolu yakasındaki iddialı yatırımların adresi Fikirtepe, gayrimenkulde kısa sürede elde ettiği getiri iîe-sektörü yatırıma motive etü. Bölgede konutların metrekare fiyatı katlandı. Ocak 2009 - Ocak 2012 dönemi arasında konut fiyatları yüzde 28 artarken, kentsel dönüşümün başladığı Ocak 2013’ten bugüne artış yüzde 180’i buldu. Metrekare fiyatları 10 bin lira seviyesini aşarken, bölge hem oturum amaçlı daire almak isteyenler hem de yatırımcılar tarafından tercih ediliyor.

 

İNŞAATLAR HIZLANDI
Şehir merkezinde ve metrobüs, metro,  Marmaray  ile Avrasya Tüneli Gibi önemli ulaşım araçlarının yanı başında bulunması nedeniyle gayrimenkul geliştiricileri tarafından tercih edilen 1 milyon 300 bin metrekarelik Fikirtepe’de 61 yapı adası bulunuyor. Türkiye’nin ilk büyük ve planlı kentsel dönüşüm projesinin sürdüğü Fikirtepe’de inşaat çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanhğı’nm sorunlu adalara müdahalesi soması hızlandı. Yapımı biten dört projede teslimatlar sürerken, halihazırda sorunların devam ettiği beş adada ise problemlerin hızla çözülmesi bekleniyor. İnşaat ve ruhsat işlemleri devam eden 52 yapı adasının 21'inde ruhsatlar alınırken, 31 ada için de ruhsat başvuruları yapıldı ve “küçük” pürüzler dışında sorun bulunmuyor.

 

2010 yılında kentsel dönüşüm alanı ilan edilen, 2014 yılma kadar müteahhitler ve kat malikleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle yeterli düzeyde üerleyemeyen Fikirtepe kentsel dönüşüm projesi, 2014’ten bu yana ivme kazanarak ilerliyor. Konut metrekare birim fiyatlarının 7 bin ila 10 bin lira arasmda değiştiği bölgede dönüşümün tamamlanmasıyla birlikte yüzde 100 değer artışı bekleniyor. Endeksa verilerine göre halihazırda ortalama konut fiyatı 688 bin lira, konut yatırımının geri dönüş süresi ise 27 yıl. Fikirtepe’de 1+1 daireler ortalama 490 bin lira, geri dönüş süresi 24 yıl; 2+1 daireler ortalama 760 bin lira, geri dönüş süresi 28 yıl; 3+1 daireler ortalama 900 bin lira, geri dönüş süresi ise 37 yıl. Fikirtepe’nin modern ve düzenli şehircilik anlayışının önemli bir örneği olarak sadece Kadıköy’ün değil, İstanbul’un en seçkin semtlerinden biri haline gelmesinin planlandığını kaydeden uzmanlar, bölgenin proje alanı olarak seçilmesinin bir başka önemli nedeninin avantajlı konumu olduğunu dile getiriyor. Uzmanlar, Kadıköy ve E-5 güzergahı gibi Anadolu yakasmın merkezi iş alanlarına yakm olması ve tüm ulaşım akslarının kesişme noktasında yer almasının bölgeyi cazip hale getirdiğini vurguladı. Proje kapsamında Babacan Yapı, Baysaş, Barsan Yapı, Başarır İnşaat, CC Group, Ceylan İnşaat Ekşioğlu Yapı, Emay, Erkan Grup, Güral İnşaat, Haldız İnşaat, KİPTAŞ, Nuhoğlu, Pana Yapı, Sefa İnşaat, Selka NSK, Sinanlı Yapı & Yiğit Group, SVR Group, Şua İnşaat, Teknik Yapı Fikirtepe’de inşaat çalışmalarını sürdürüyor.

 


En fazla yapılaşma iznine sahip bölge
Kentsel dönüşümde İstanbul’un en çok yatırımcı çeken bölgesi olan Fikirtepe, Kadıköy E-5 aksına yakınlığıyla şehir merkezinde benzeri olmayan bir alan. İstanbul’da 4 emsal hakkı ile en yüksek imar iznine sahip olan Fikirtepe’de bina yükseklikleri 80 metreyle sınırlı.

 

ZORLU DÖNÜŞÜM
1950’li yıllarda İstanbul’un ilk gecekondu alanlarından olan Fikirtepe, bu tarihlerden itibaren yoğun iç göç aldı, hızlı nüfus artışı ve çarpık yapılaşmanın yıllar içinde bölgeyi kentsel çöküntü alanı haline getirmesi nedeniyle dönüşüm zorunlu hale geldi. Kadıköy’ün Fikirtepe, Eğitim, Dumlupmar ve Merdi-venköy mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm projesi 2010 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından gündeme getirildi. 2011 başmda bölgeye yüzde 10 ila yüzde 80 arasında imar artışı getiren plan İBB Meclisi’nce onaylandı. Ancak kentsel dönüşüm sürecinde yıkım ve tahliye işlemlerinin aksaması nedeniyle 2010 yılından 2014’e kadar ciddi aşama kaydedüe-medi. Yaklaşık 133 hektarlık bir alanı kapsayan proje öncesinde dönüşüm alanında 100 bine yakın nüfus, yaklaşık 6 bin 500 bina ve 25 bin bağımsız bölüm yer alırken, proje tamamlandığında yaklaşık 50 bin bağımsız bölümde 150 bin nüfusa ulaşılması bekleniyor.

 

Rakamlarla Fikirtepe kentsel dönüşüm projesi
1-) 133 hektarlık alanda 61 yapı adası bulunuyor
2-) 6 bin 341 binadaki 17 bin 728 bağımsız birim yıkılacak
3-) 35 bin yeni konut ve 2 bin 500 ticari alan yapılacak
4-) Dönüşüm tamamlandığında 18 milyar dolarlık değer ortaya çıkacak
5-) Nüfus 47 bim 655'ten 140 bine yükselecek
6-) Yeni konutların metrekare fiyatı 7 bin ile 10 bin lira arasında değişiyor. 

 

35 bin yeni konut
Toplam 18 milyar dolar yatırım değerine sahip olan Fikirtepe'de 35 bin konut ve 2 bin 500 ticati alan için inşaat çalışması yürütülüyor. İşte bölgede yapımı devam eden bazı projeler.. 

 

1-) Mina Towers
2-) Brooklyn Life
3-) 1071 Kadıkköy
4-) Elite Consept
5-) İki Yaka Fikirtepe
6-) Fortis Sinanlı
7-) The Mandarins
8-) Transform Fikirtepe
 


Geri Dön