27 / 04 / 2024

Kentsel Tasarım Strateji belgesi hazırlanıyor!

Kentsel Tasarım Strateji belgesi hazırlanıyor!

‘İzmir Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı’nda, ‘deprem’, ‘tarihi ve gecekondulaşan merkezlerde kentsel dönüşüm süreci’ konuları tüm yönleriyle değerlendirildi



SABAH gazetesi  Ankara  Temsilcisi Okan Müderrrisoğlu yönetimindeki "Deprem ve kentsel dönüşümde doğru ve yanlışlar" konulu panelde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, bakanlık olarak 'Kentsel Tasarım Strateji Belgesi' hazırladıklarının bilgisini verdi. Gürgen, her ilde strateji planı olması gerektiğini vurgulayarak, "Bu plan rehber niteliğinde olmalı. Gecikmeden uygulanmaya koyulması gerekir" dedi. KONETDER Başkanı Altan Elmas, kentsel dönüşümde doğru ve yanlışlardan ziyade kolaylık ve zorlukların olduğunu belirterek, "Öngörülemeyen sorunları çözmek zaman alıyor. Belediyeler de dahil herkesin beklentilerini düşürmesi gerekir" dedi. GYODER Başkanı Dr. Feyzullah Yetgin ise, kentsel dönüşüm süreciyle ilgili son derece iyimser olduğunu belirtti. Yetgin, "Dönüşüm konusunda son derece optimistim. Bugün hepimizin, konunun önemini anlatmamız gerekiyor" dedi.


BELEDİYELER ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

SABAH gazetesi yazarı Dilek Güngör'ün moderatörlüğünde gerçekleşen 'Tarihi ve Gecekondulaşan Merkezlerde Kentsel Dönüşüm' konulu panelde konuşan Türkerler Holding Genel Koordinatörü Prof. Dr. Atilla Sezgin, kentsel dönüşümün ekonomik, toplumsal ve fiziki boyutlarıyla ele alınması gerektiğine dikkat çekti. Türkiye'de 7 milyon binanın riskli olduğunu hatırlatan Sezgin, "İzmir'in yüzde 65'i riskli yapılardan oluşuyor. Kaçak yapı durumu ise yüzde 60. 313 bin binanın acil dönüşmesi gerekiyor" dedi. Sağlam ve çürük bina kavramını Marmara depreminden sonra öğrendiklerini kaydeden Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, merkezi yönetimlerin elinden geleni yaptığının ancak belediyelerin elini taşın altına koymadığının altını çizdi. Hamit Demir, "İstanbul'da 3 noktada dönüşüm çalışmaları yaptık. Yaptığımız görüşmeler sonucunda 2 dönüşüm projesini iptal etmek zorunda kaldık. Hem emeğim, hem zamanım hem de param gitti. Önce vatandaş ve yerel yönetim elini taşın altına koyacak. Sonra biz gövdemizi koyacağız" diye konuştu.


Sabah 


Geri Dön