24 / 04 / 2024

Kıdem tazminatı nasıl alınır? İstifa etmeden bunlara dikkat edin

Kıdem tazminatı nasıl alınır? İstifa etmeden bunlara dikkat edin

İş Kanununa tabi olan çalışanlar, aynı işverene bağlı bir veya birden fazla işyerinde en az bir yıl boyunca çalışmaları durumunda kıdem tazminatına hak kazanırlar. Hak kazanmakla birlikte kıdem tazminatını da alabilmek için bazı koşulların yerine getirilmiş olması gerekiyor.



1475 Sayılı eski İş Kanununda koşulların neler olduğu da ayrıca düzenleniyor. 

Söz konusu kanuna göre, kıdem tazminatının çalışana ödenmesini gerektiren durumlar şöyle:

- İşçinin 4857 Sayılı İş Kanununun 25’e 2 maddesinde düzenlenen "ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırılık halleri" dışında bir nedenden işten çıkartılması.
- Çalışanın 4857 Sayılı İş Kanununun 24. maddesinde düzenlenen sağlık, "ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırılık" ve zorlayıcı nedenlerle iş akdini haklı fesih yapması.
- Erkek işçinin askerlik hizmeti nedeniyle işten ayrılması.
- Kadın çalışanın evlendikten sonra iş akdini feshetmesi.
- İşçinin emeklilik, yaşlılık, malullük aylığı ya da toptan ödeme kazanmak amacıyla işten ayrılması.
- Yaş dışında kalan emeklilik şartlarının yerine getirilmesi.
İşçinin 24. madde gereğince haklı fesih sebeplerinin ayrıntıları ise şöyle:


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön