19 / 04 / 2024

Kıdem tazminatındaki yeni sistem apartman aidatlarını artıracak!

Kıdem tazminatındaki yeni sistem apartman aidatlarını artıracak!

Kıdem tazminatının fona devredilmesiyle tüm çalışanlar gibi kapıcıların da kıdem tazminatları her ay hesaplarına yatırılacak.



Kıdem tazminatının fona devredileceği yeni sistemle ilgili tartışmalar devam ederken, yeni sistemin çalışma yaşamına olası yansımaları da konuşulmaya başladı. Bunların başında ise kapıcıların mevcut sisteme göre toplu olarak ödenen kıdem tazminatlarının yeni sistemde nasıl ödeneceği geliyor.


Kıdem tazminatının fona devredilmesiyle tüm çalışanlar gibi kapıcıların da kıdem tazminatları her ay hesaplarına yatırılacak ancak bu durum birçok apartmanların gelir-gider dengesinde yeni bir kalemin oluşmasına neden olacak.


Kapıcıların kıdem tazminatı mevcut uygulamayla toplu olarak ödenirken, yeni sisteme geçilmesiyle apartman kasasından her ay kıdem tazminatı için de ayrı bir ödeme yapılması gerekecek.


Bu durum ileride kapıcısının kıdem tazminatı sürpriziyle karşılaşmak istemeyip, bunun için bir kaynak oluşturan apartmanları pek etkilemese de çalıştırdığı kapıcının kıdem tazminatını hesaba katmayan apartman sakinlerine yeni bir ödeme getirecek.


Kıdem tazminatının çalışanın en son aldığı brüt ücreti üzerinden hesaplanması esası göz önünde bulundurulduğunda kapıcıların brüt bin 647 lira olan ücretleri apartman sakinlerinin karşısına çıkıyor.


Kapıcıların bir yıllık kıdem tazminatına karşılık gelen bin 647 lirayı yeni sistemdeki fona yatırabilmek için apartmandan her ay 137 lira 25 kuruş kaynak ayrılması gerekiyor. Bu da 14 daireli bir apartmanda aidatların yaklaşık 10 lira yükselmesi anlamına geliyor.


AA


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Kıdem tazminatının fona devredileceği yeni sistemle ilgili tartışmalar devam ederken, yeni sistemin çalışma yaşamına olası yansımaları da konuşulmaya başladı. Kıdem tazminatında fon sistemine geçilmesinden sonra bütün çalışanlar gibi kapıcıların (apartman görevlisi) kıdem tazminatları toplu ödeme yerine her ay hesaplarına yatacak.


Ayrı bir ödeme çıkacak

Kıdem tazminatının fona devredilmesiyle tüm çalışanlar gibi kapıcıların da kıdem tazminatları her ay hesaplarına yatırılacak ancak bu durum birçok apartmanların gelir-gider dengesinde yeni bir kalemin oluşmasına neden olacak. Kapıcıların kıdem tazminatı mevcut uygulamayla toplu olarak ödenirken, yeni sisteme geçilmesiyle apartman kasasından her ay ayrı bir ödeme yapılması gerekecek. Bu durumu hesaba katmayan apartman sakinlerine yeni bir ödeme çıkacak. 


İş güvencesi sağlıyor

Konuyu değerlendiren Sosyal Güvenlik Müşaviri Ahmet Ağar, kıdem tazminatının iş güvencesi sağladığını söyledi. Ağar, "Kıdem tazminatının fona devriyle, tüm çalışanlar gibi kapıcıların da kıdeminin bugünden hesabına yatırılması mümkün olacak" diye konuştu.


Her ay 137 lira ayrılacak

Yeni sistemle yıllık kıdemi tutarı bin 647 lira olan bir kapıcı için apartman yönetiminin her ay 137 lira 25 kuruş ek kaynak ayırması gerekirken, bu, 14 daireli bir apartmanda aidatların yaklaşık 10 lira yükselmesi anlamına gelecek.


Akşam 


Haber Star'da şu şekilde yer aldı


Bunların başında ise kapıcıların mevcut sisteme göre toplu olarak ödenen kıdem tazminatlarının yeni sistemde nasıl ödeneceği geliyor. Kıdem tazminatının fona devredilmesiyle tüm çalışanlar gibi kapıcıların da kıdem tazminatları her ay hesaplarına yatırılacak ancak bu durum birçok apartmanların gelir-gider dengesinde yeni bir kalemin oluşmasına neden olacak. Kapıcıların kıdem tazminatı mevcut uygulamayla toplu olarak ödenirken, yeni sisteme geçilmesiyle apartman kasasından her ay kıdem tazminatı için de ayrı bir ödeme yapılması gerekecek. Bu durum ileride kapıcısının kıdem tazminatı sürpriziyle karşılaşmak istemeyip, bunun için bir kaynak oluşturan apartmanları pek etkilemese de çalıştırdığı kapıcının kıdem tazminatını hesaba katmayan apartman sakinlerine yeni bir ödeme getirecek. Kıdem tazminatının çalışanın en son aldığı brüt ücreti üzerinden hesaplanması esası göz önünde bulundurulduğunda kapıcıların brüt bin 647 lira olan ücretleri apartman sakinlerinin karşısına çıkıyor. Kapıcıların bir yıllık kıdem tazminatına karşılık gelen bin 647 lirayı yeni sistemdeki fona yatırabilmek için apartmandan her ay 137 lira 25 kuruş kaynak ayrılması gerekiyor. Bu da 14 daireli bir apartmanda aidatların yaklaşık 10 lira yükselmesi anlamına geliyor.


Star


Geri Dön