26 / 04 / 2024

Kiev'de emlak fiyat artışının sebebi ne?

Kiev'de emlak fiyat artışının sebebi ne?

Ukrayna Kiev'de emlak fiyatları günden güne artış gösteriyor. Merkez Bankası eski başkanı Valeria Gontareva Ukrayna’da konut fiyatlarındaki artış hakkında değerlendirmede bulundu. 



Ukrayna Merkez Bankası eski başkanı Valeria Gontareva, Kiev'deki emlak fiyatlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.  Ukrhaber'de yer alan habere göre; Gontareva küresel eğilim, birçok ülkede emlak piyasasının zirvede olduğunu ve Ukrayna’da daha önce mortgage kredileri eksikliği nedeniyle geride kaldığını düşünüyor. 

Gontareva “Önümüzde ne var? Verkhovna Rada, kredisi bulunan mülke el konulmasına ilişkin bir moratoryum getirdi. Eğer kişi borçlarını ödemezse mülkü alıp satışa çıkaramazsanız, zararınızı karşılayamazsınız kim kredi verecek? Şimdi bu sorun çözüldü ve moratoryum kaldırıldı. Ancak bu süreç yedi yıl sürdü,” diye vurguladı.

Şu anda devletin yeni ipotek kredilerinin oranlarını kısıtlı olanda karşıladığını da belirten Gontareva. “Tabii ki toplu krediler olur olmaz reel efektif talep oluşacak ve bunun sonucunda konut amaçlı gayrimenkul fiyatlarında artış olacaktır.” dedi.

Kiev de emlak fiyat artışının sebebi ne?

Emlak piyasası hakkında değerlendirme yapan Gontareva, krediler daha uygun hale gelir gelmez, yakın gelecekte emlak piyasasında bir patlama beklediğini de sözlerine ekleyerek “Gri ekonominin büyüdüğünü düşünmüyorum. NBU’da göreve geldiğimde bizim makro iktisatçıların hesaplarına göre bu oran yüzde 40 idi. Ayrılırken  yüzde 30’daydı. Tekrar arttı mı, bu konuda birşey diyemem.” şeklinde özetledi.

Koronavirüs salgınına karşın, Ukrayna’da emlak fiyatları yüzde 15 yükseldi. Kiev’deki yeni inşaat sayısı yüzde 33 arttı. Yeni binalar da fiyat artışı daha yüksek olmaya başladı. Bu yaz, 1 Haziran’dan 1 Ağustos’a kadar, Kiev’de fiyatlar yüzde 6.5 oranında arttı.

Ukrayna’da konut fiyatları yükselir mi?


 


Geri Dön