27 / 04 / 2024

Kimler emlak vergisinden muaf? Detaylar belli oldu…

Kimler emlak vergisinden muaf? Detaylar belli oldu…

Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren gelir vergisi beyanname süresi, 31 Mart 2022’de sona erecek. Fakat emlak vergisi için ödeme süreci devam ediyor. Bir kesim ise emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor. 



İlk taksitlerin mart ayı ile birlikte ödenmeye başlanan emlak vergisinde son tarih 31 Mayıs 2022 olarak açıklandı. İkinci taksitler de kasım ayından itibaren ödenmeye başlanacak. Emlak vergisini ödemeyecek bir kesim bulunuyor…

KİMLER EMLAK VERGİSİNDEN MUAF? 

Emlak Vergisi Kanunu’na göre, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret olanların, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, engellilerin, gazilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin ülke sınırlarında brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hâli de dâhil) durumunda, bu meskenlerine ait vergileri sıfıra çekiliyor. Hisse ile bile olsa dâhi birden fazla eve sahip olanlar ise söz konusu muafiyetten faydalanamıyor.

Kimler emlak vergisinden muaf? Detaylar belli oldu…

53 BİN TL SINIRI

Posta’da yer alan haberde; muafiyetten faydalanan kişilerin; hizmet karşılığı sağladığı ücret geliri, sınai, ticari ve mesleki faaliyet geliri, menkul ve gayrimenkul geliri, tarımsal faaliyet geliri, faiz ve temettü geliri ya da benzeri bir gelirinin olmaması şartı aranıyor. 

2022 yılı için 53 bin Türk lirasını geçen sermaye iradı (repo, mevduat faizi, fon payı, döviz hesabı faizi gibi gelir) bulunuyorsa sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanamıyor.

5 YILLIK İADE HAKKI TANINIYOR

Muafiyetten faydalananların ilgili formu eksiksiz bir şekilde doldurarak, bağlı oldukları belediyeye vermeleri gerekiyor. Muafiyetini bilmeden vergi ödeyenler varsa, 5 senelik geriye dönük iade talep edebiliyor. Bunun için belediyelerin merak birimlerine, ‘Vergi Usul Kanunu Madde 120/2’ dayanak gösterilerek ‘düzeltme dilekçesi’ verilmesi yeterli oluyor.


Geri Dön