25 / 04 / 2024

Kimler rant vergisi ödeyecek?

Kimler rant vergisi ödeyecek?

Taşınmaz mallar üzerinde değer artışına yol açacak bazı kamu yatırımlarına, bu yatırımdan yararlananların rant vergisi ile katkıda bulunmasını sağlayacak düzenlemeler yapılıyor. Peki, kimler rant vergisi ödeyecek?



Kimler rant vergisi ödeyecek?

Taşınmaz mallar üzerinde değer artışına yol açacak bazı kamu yatırımlarına, bu yatırımdan yararlananların rant vergisi ile katkıda bulunmasını sağlayacak vergi düzenlemeleri yapılıyor.


2015-2017 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program kapsamında yer verilen Rant gelir vergisinin yasalaşması hakkında çalışmalar devam ediyor. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geliştirilen bu düzenleme kapsamında değeri artan gayrimenkulde rant vergisi ödenmesi hedefleniyor. Peki, kimler rant vergisi ödeyecek?


Veri kapsamında gayrimenkul değerinin artması halinde, artışa konu değerin yüzde 45’i kamuya ‘değer artış payı’ olarak ödenecek.


Hesaplanan tutarın yüzde 30’unun Çevre Bakanlığı’na, yüzde 70’inin plan değişikliğini onaylayan ilgili idareye aktarılması planlanıyor.


Söz konusu değişikliğinin Çevre Bakanlığı’nca onaylanması halinde değer artış payının tamamı bu bakanlığa ödenecek. 


Rant vergisinde son gelişme..

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kamuda Şeffaflık Paketi kapsamında da değindi; ""İmar kanunu ile 3 temel husus gelecek. İmar uygulamaları adil ve hızlı olacak.  Bu konudaki her gecikme mağduriyete neden oluyor. İmar planı değişiklikleri sonucu değer artışından belediyelerin pay almasını sağlayacak. Bu değer artış payından belediyelere sosyal dayanışma kentsel dönüşüme aktarılacak. Büyük pay belediyelere gidecek. Belediyeler oranın halkı için kullanacak bunu. Kentsel dönüşüme ayrılan paylar ikiye ayrılacak. Bir kentsel dönüşüm için bakanlığa bir de belediyeye. Bu yolla kamuya ait olan her değer artışı üzerinden belediyelerimize bir gelir alanı oluşturulacak. Kesinlikle bu gelir alanı oluşturulacak." dedi.


Rant gelir vergisi nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön