27 / 04 / 2024

5 soruda kimler emlak vergisi ödeyecek?

5 soruda kimler emlak vergisi ödeyecek?

2017 yılı emlak vergisi 1. taksit ödemeleri 31 Mayıs'a kadar devam ediyor. Peki, kimler emlak vergisi ödeyecek, kimler vergiden muaf olacak?



Emlak vergisi 2017 yılı 1. taksit dönemi, 1 Mart'ta başlayıp, 31 Mayıs'a kadar devam ediyor. Vergi için ödemeler ilçe belediyesine doğrudan veya e-belediye sistemi üzerinden online bir şekilde yapılabiliyor.


Vergide bazı indirim ve muafiyet uygulamaları da bulunuyor. Peki, kimler ne zaman emlak vergisi ödeyecek? Kimler emlak vergisinden muaf olacak? Kimler vergiyi indirimli olarak ödeyecek?


1. Emlak vergisi mükellefi kimler?

Emlak vergisi, 1319 sayılı Kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergi mükellefi oluyor. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


2. Emlak vergisinden kimler muaf?

Aynı kanunun 8. maddesine göre emlak vergisinde konut sahipleri için istisna uygulaması bulunuyor. Bunun için en fazla brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek eve sahip olmak ve geliri olmamak gerekiyor. Tek meskene sahip; geliri olmayan işsizler ve ev hanımları, engelliler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ile emekliler başvurmaları halinde muaf olabiliyor.


3. Emlak vergisi indirimi nedir, kimler yararlanabilir?

Yeni inşa edilen binalardan konut alan mükelleflere, emlak vergisi için beş yıl süre ile  “geçici muafiyet” uygulanıyor. Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor


4. 2017'de satılan gayrimenkulün emlak vergisini kim öder?

Gayrimenkul satın alan kimselerin vergi mükellefiyeti bir sonraki sene içerisinde başlıyor. Buna göre 2017'de satılan gayrimenkulün emlak vergisini eski malik ödeyip, yeni malikin vergi sorumluluğu 2018 itibari ile başlıyor.


5. Muafiyetten habersiz ödenen emlak vergisi nasıl iade alınır?

Muaf olunduğundan habersiz bir şekilde ödenen emlak vergisi için belediyeye başvurularak geriye dönük 5 yıllık iade talep edilebiliyor. Belediyenin bu talebe yanıt vermemesi halinde idareye yönelik yargı süreci başlatılabiliyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön