20 / 04 / 2024

2015 yılında kimler emlak vergisi ödeyecek?

2015 yılında kimler emlak vergisi ödeyecek?

Gayrimenkuller için senede 2 eşit taksit halinde ödenmesi gereken emlak vergisinin ilk taksitleri Mart, Nisan ve Mayıs; ikinci taksitleri ise Kasım ayında ödeniyor. Peki, 2015 yılında kimler emlak vergisi ödeyecek?



2015 yılında kimler emlak vergisi ödeyecek?

Emlak vergisi, gayrimenkuller için ödeniyor. Senede 2 eşit taksit halinde ödenmesi gereken verginin ilk taksitleri Mart, Nisan ve Mayıs; ikinci taksitleri ise Kasım ayında ödeniyor.


Vergi mükellefiyeti, taşınmaza sahip olunması ile başlıyor. Ancak ilk sene vergi borcunu eski malik ödemek ile mükellef oluyor. O sene yeni malik belediyeye emlak vergisi bildirimi vermek zorunda oluyor. Vergi ödemeleri bir sonraki sene başlıyor. Peki, 2015 yılında kimler emlak vergisi ödeyecek?


2014 yılı ve öncesinde taşınmaz satın alan kimseler emlak vergisini ödemek ile sorumlu oluyor. Ancak 2015 yılında alınan taşınmaz mallar için ödemeler 2016 yılında başlıyor.


Vergiyi, bna veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler ödüyor. 


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftir; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Mükellefiyetin başlaması:

Bina ve arazi vergisi mükellefiyeti; 

a) 33 üncü maddenin (1) ilâ (7) numaralı fıkralarında yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bu değişikliklerin vuku bulduğu, aynı maddenin (8) numaralı fıkrasında yazılı halde ise bu duruma bağlı olarak takdir işleminin yapıldığı tarihi,

b) Dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi,

c) Muafiyetin sukut ettiği tarihi,

Takip eden bütçe yılından itibaren başlar.


Mükellefiyetin sona ermesi:

a) Bina vergisi:

Yanan, yıkılan, tamamen kullanılmaz hale gelen veya vergiye tabi iken muaflık şartlarını kazanan binalardan dolayı mükellefiyet, bu olayların vukubulduğu tarihi takibeden taksitten itibaren sona erer.


Oturulması ve kullanılması kanunların verdiği yetkiye dayanılarak yasak edilen binaların vergileri, mükelleflerce, keyfiyetin vergi dairesine bildirilmesi veya vergi dairesince re'sen tespit edilmesi üzerine, bu olayların vukua geldiği tarihlerden sonra gelen taksitlerden itibaren, bu hallerin devam ettiği sürece alınmaz.


b) Arazi vergisi:

Vergiye tabi iken muaflık şartlarını kazanan araziden dolayı mükellefiyet, bu olayın vukubulduğu tarihi takibeden taksitten itibaren sona erer.


Emlak vergisinden düşülecek giderler!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön