16 / 04 / 2024

Kimse Yok Mu Derneği'nden Haiti'ye prefabrik site!

Kimse Yok Mu Derneği'nden Haiti'ye prefabrik site!

Haitili mağdurların imdadına yetişen Kimse Yok Mu Derneği, bin kişilik prefabrik kurmak için çalışmalarını sürdürüyor



 Derneğin Tedarik Müdürü Eyüp Tok, 2 milyonu başkentte olmak üzere toplam 5 milyon kişinin çadır denemeyecek bez parçalarının altında yaşadığını vurguladı. 

Eyüp Tok, depremin hemen ardından gittikleri Haiti'den, dernek yetkilisi İsmail Kılıç ile birlikte bu sabah yurda döndü. Atatürk Havalimanı'nda açıklama yapan Tok, sağlık ekipleri, arama kurtarma ekipleri ile birlikte imdada yetişmeye çalıştıklarını belirterek, her şeye rağmen Haitililerin açlık, kıtlık, sefalet içinde kaderlerine edilmiş durumda olduğunu ifade etti. Tok, Kimse Yok Mu Derneği olarak kurdukları çadır kentte her gün 2 bin kişiye sıcak yemek verdiklerini belirterek, ''Türkiye ve ABD'den gelen gönüllü sağlık ekiplerimizle ikinci ana ihtiyaç olan sağlık meselesinin çözümü için hem yakın hem uzak noktalarda taramalarda bulunuyoruz. Çaresiz halka yardım edilmesiyle aynı zamanda psikolojik destek de verilmiş oluyor.'' dedi.


''HEDEFİMİZ KALICI KONUTLAR"

Tedarik Müdürü Eyüp Tok, bundan sonraki hedeflerinin kalıcı konut kurmak olduğunu belirtti. Söz konusu çalışma için Haitili üst düzey makamlardan izin alındığını anlatan Eyüp Tok, ''Bizler kalıcı hizmet olarak çadır kente prefabrik bir site yapma gayreti içerisinde olacağız.

Şu anda orada kalan arkadaşlarımız bunun için uğraş veriyor. İki milyonu başkent olmak üzere 5 milyon insan çadır demeye bin şahit denecek yerlerde yaşıyor. Bez parçalarının altında yatıyor. Akşamları yolların çoğu kapanıyor.'' izahını yaptı.

Türkiye başta olmak üzere dünyanın her yanındaki insanlara, mağduriyetin giderilmesi için büyük iş düştüğünü hatırlatan Tok, şöyle devam etti: ''O insanlar 'kimse yok mu' diyor. Bizler Anadolu insanın sesleniyoruz. 'Biz varız' diyen gönüllü ve yardımseverlerimiz daha fazla insanın kurtarılması için maddi manevi imkanlarını seferber etmeli, koşmalı. İnşallah bu gayretlerimiz devam edecek. İnsanlarımız, bizlere ne kadar çok yardım ederse bizler de o kadar çok çadır kent ve prefabrik binalar yapacağız. Daha fazla insanın ihtiyacının giderilmesine, daha fazla gönüllü doktorlarımızın gitmesiyle 'biz varız' diyeceğiz.''

Bugüne kadar yardımlarını esirgemeyen fedakar Anadolu insanına teşekkür eden Eyüp Tok, yardımların artarak devam etmesini isteyerek, Kimse Yok Mu Derneği'ne faturalı, faturasız bütün hatlardan 5777'ye 5 lira karşılığı mesaj atarak 5 kişinin sıcak yemek ihtiyacının karşılanabileceğini vurguladı. Tok, kuracakları prefabrik sitede yerleşim biriminin yanı sıra bir de poliklinik inşa edileceğini sözlerine ekledi.

TÜRK GÖNÜLLÜLER YARDIMLARLA ÖRNEK OLUYOR

Depremin hemen ardından Haiti'ye giden Kimse Yok Mu Derneği'nin üyeleri, gönüllü sağlık ekipleri ile arama kurtarma ekipleri çok sayıda mağdur insana çare oldu. Halen 5 kişilik ekibi başkent Port-au-Prence'de kurulan aşevinde her gün 2 bin kişiye sıcak yemek veriyor. Bir depremzedenin bir günlük yemek masrafı 2 dolar. Dernek üyeleri, kurdukları çadır kenti prefabrik kente dönüştürmek için gerekli izinleri alarak çalışmalara başladı. Evleri yıkılan insanlara barınma hizmeti vermeyi amaçlayan dernek, bir prefabrik evin maliyetinin 12 bin dolar olduğunu açıkladı. Kimse Yok Mu Derneği'nin gönüllü mimarları tarafından projelendirilen evler kısa süre sonra tamamlanacak. Tedarik Müdürü Eyüp Tok, söz konusu evlerden yaptırmak isteyenleri yardım yapmaya davet etti.

Bu arada, derneğin gönüllü doktor ve sağlık personeli sağlık tarama ve tedavilerinin yanı sıra 150 koli ilacı ihtiyaç sahiplerine dağıttı. İki arama uzmanı ve bir inşaat mühendisi de bölgede kurtarma çalışmalarına katılıyor.
Dernek başkentteki Home God Church yetimhanesinde anne ve babasını kaybetmiş çocukların bakımını üstlendi. Yetimlerin her gün ihtiyaçlarını karşılayan gönüllüler, yetimhanenin çöken binasını yeniden inşası için çalışıyor.
Sabah/Emlak

Geri Dön