29 / 03 / 2024

KİPTAŞ'TAN 51 bin YTL'ye lüks konut

KİPTAŞ'TAN 51 bin YTL'ye lüks konut

İstanbul'da yaptığı konutlarla ihtiyaç sahibi pekçok kişiyi ev sahibi yapan KİPTAŞ, 51 bin YTL'ye lüks konut standartlarında sosyal konut inşa ediyor.



İstanbul'da yaptığı konutlarla pekçok kişiyi ev sahibi yapan KİPTAŞ, 51 bin YTL'ye lüks konut kalitesinde sosyal konut üretiyor. KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, sosyal konutlarda lüks konutlardaki gibi havuz, oyun parkı, ibadet yeri gibi bütün gereksinimlerin giderildiğini belirterek, ''İkisinin de kalitesi aynı. Tek fark metrekaresi'' dedi.

Yurtdışına açılmayı hedefleyen KİPTAŞ'ın Suriye, İran, Üsküp, hatta Moskova, St. Petersburg gibi yerlerde projeleri var. KİPTAŞ ilk etapta Suriye'de bir kavşak inşaatı gerçekleştirecek. İsmet Yıldırım, inşaat sektöründen İstanbul'da lüks ev sahibi olmanın ucuz yoluna, KİPTAŞ'ın konsept projelerinden yurtdışı girişimlerine kadar her şeyi Yeni Şafak'a anlattı.

Ev sahibi olmak eskisi kadar zor mu Türkiye de?

KİPTAŞ kurulduğu günden bu yana 40 bin konut teslim ettik.  TOKİ  kanalıyla da ev sahibi olmak çok kolaylaştı. Emekli, dul, yetim ev sahibi olamıyordu. 2001-2002'de ekonominin dibe vurduğu devrelere ve şimdiki duruma baktığımız zaman, faizler inmiş, mortgage yasası çıkmış, insanlarımız çalışıyor aş, ekmek ve ev sahibi olabilmek için birtakım yöntemlere başvuruyorlar ve olmaya gayret ediyorlar. Kadir Topbaş'ın gelmesi KİPTAŞ'a bir ivme getirdi, 19 bin yeni konut ürettik. Bir buçuk yılda da 16 bin konut daha yapacağız. Yüzde 85'i sosyal konut.

ŞEHİR İNŞA EDİYORUZ

Sosyal konut yapmadığınız için eleştiriliyorsunuz...

Sosyal konutta 75 metrekare 50-51 bin YTL. O 75 metrekare yerin de klozeti bile gömme rezervuar. Kooperatiflerin Türkiye'de 15 yılda insanları ev sahibi yaptığı dönemde, Erdoğan söz verdi. KİPTAŞ projeyi çıkarıyor, 15 ay sonra konutunuzu teslim ediyor.

Sosyal konutların kalitesi nasıl?

Sosyal konutta biz donatı alanlarına, yeşil alanlarına, diğer hizmet alanlarına binanın malzeme kalitesine dikkat ediyoruz. Sosyal konutta da aynı mantık ve aynı kaliteyle çalışıyoruz. Sadece metrekare farkı var. Havuzu bile var. İkitelli'de İstanbul'da 7 belediyemizin büyük olimpik havuzları var. Bunlardan bir tanesi de İkitelli bölgesinde insanlara özel. Sadece ev vermiyoruz. Onun yanında okul, ibadet yeri, yeşil alan, çocukların oynayacağı yerler yapıyoruz. Bunu sosyal konut site yönetimlerinde de uygulamaya çalışıyoruz. Sonradan bunları kameralar sistemiyle geliştiriyoruz. Bir şehirde ihtiyaçlar neyse onu yapıyoruz. Biz sadece konut vermiyoruz, bir şehirde ne varsa onu veriyoruz, yaşam üretiyoruz, yaşam standartı veriyoruz. Sosyal konutta arsa değerinin ucuz olması gerekiyor. Arsa değeriniz yüzde 15''ten yüksek olursa, zarar edersiniz. Bir de kâr marjınızı düşük tutacaksınız.

AVRUPA'DA DA SOSYAL PROJEYİ DEVLET YAPAR

Devletin eliyle konut yaptığınızı söylüyorlar...

Hayır, arsayı vatandaştan alıyorum. Pazarlık ediyorum. Bizim avantajımız, belediye olmamız. İmar planlarımızı daha rahat çözüyoruz. Vatandaşa nasıl ki yol, su, elektriği en hızlı şekilde ulaştırıyorsak bu da bizim bir avantajımız olsun. Amerika dahil bütün Avrupa ülkelerinde, bu tür sosyal hizmetler devlet eliyle, belediye eliyle yapılmıştır. Hatta bizim Almanya'daki işçi kardeşlerimizin çoğu devlet eliyle yapılmış konutlarda ikamet ediyor. Devlet yolunu suyunu, elektriğini bütün altyapı hizmetlerini yapıyorsa, konutu neden devlet yapmasın?

ÜMRANİYE ETİLER OLDU

Peki lüks konutta da bunu devletin getirmesi doğru mu sizce?

Lüks konutta da bir konsept, proje, açılım yapıyorsunuz. Zaten çok az yapıyoruz. Mesela Yeşilvadi Konakları'nı yaptık Ümraniye'de. Ümraniye önceden gecekondunun olduğu bir semtti. İşçi ve emeklinin yoğun olduğu bir yerdi. Biz Ümraniye'de ormanın kenarında kat karşılığı arsa aldık. Ümraniye bir anda Etiler oldu. Havasi ve kalitesi değişti, üst gelir grubu gelmeye başladı. Şimdi Çekmeköy'e kadar orada en az 30 farklı proje var ve hepsi bizden sonra gelişti. İstanbul'da yapılacak çok iş var. Istanbul'un dönüşüme ihtiyacı var. Yeni bir anlayışla modern bir anlayışla İstanbul'a yakışan projeler geliştireceğiz.

Ayda sadece 400 YTL'ye

 

Peşinat ve taksitler nasıl?

51 bin YTL'lik konutlarda yeni çıka yasaya göre şu an yüzde 20, yani 10 bin YTL peşin ödenmesi gerekiyor. Bazen 15 bin YTL peşinat alarak ileriki 18 ay zarfında hiç ödeme yapmamak koşuluyla evlerini teslim ediyoruz. Onun dışında taksitler de 400 YTL civarında. 75 metrekare için hiç ev sahibi olmama şartı arıyoruz. Başvuru döneminde basın yoluyla ilan ediyoruz. Başvurduktan sonra dairenin metrekaresine göre 2 bin -10 bin YTL arasında bir para ödeniyor. Kurada çıkmazsanız 20 gün içinde paranız aynen iade ediliyor. Genelde 51 bin YTL olan ev 680 milyona düşüyor. Daire fiyatı dışında bankaların faiz oranları gibi masraflarımız oluyor. Onu da bankalarla anlaşıp düşük tutuyoruz. Bankalarla sözleşmelerimiz çerçevesinde ödeme güçlüğü çekenlere biz kefil oluyoruz. Siz ödemeyince biz ödüyoruz.

 

 

 

Maltepe'de yeni bir şehir kurulacak

 

Başka nerelerde projeniz var?

Silivri'den Tuzla'ya kadar 18 şantiyede inşaatlarımız devam ediyor. Bir kısmı 1-1,5, bir kısmı 4, bir kısmı 6 ayda tamamlanacak. Toplam bin 500 sosyal konut. Hadımköy'de de sosyal konut inşaatımız devam ediyor. Fiyatları 50-51 bin YTL. Bu konutlara 5-6 misli müracaat oldu. Bu müracaatları alıyoruz, sonra noter huzurunda adaletli bir şekilde vatandaşlarımız kuralarını çekiyorlar. Kesinlikle torpil yok. Silivri'deki konutların başvuruları bitti. Şimdi Silivri, Hadımköy, Esenyurt'ta projeler var. İkitelli bölgesinde orta gelir grubu projemiz var. Maltepe'de 6 bin 500 konutluk bir proje var, Anadolu yakası onu bekliyor. Maltepe'nin yukarısında Başıbüyük'te 3 yıl önce bir yer aldık, 850 dönümlük. Orada bir başka grup da yer yapıyor. Çok büyük bir şehir olacak. Ulaşımı da kolay. Yeni yol projeleri de var.

Projeleriniz neden genelde şehir dışına yapılıyor?

Artık İstanbul'un sınırları değişti. Silivri'ye Tuzla'ya kadar genişledi. Oradaki insanlarımıza da hizmet götürmek zorundayız. İhtiyaç olan yerlere yapmamız lazım diye düşünüyorum ama şehir içlerinde de vatandaşlarımız bu dönüşüm projelerinden faydalanıyor.

 

 

KİPTAŞ yurtdışına açılıyor

 

Peki sadece İstanbul'da mı projeler geliştireceksiniz?

İstanbul'a yetişemiyoruz. Ama onun dışında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş KİPTAŞ, İDO, İsfalt gibi şirketlerin halka arzını düşünerek yurt dışına açılmamızı da öneriyor. Bizim Suriye, İran, Üsküp, hatta Moskova, San Petersburg gibi yerlerde de projelerimiz de var. İlk etapta Suriye'de bir kavşak inşaatı var. Onun dışında TOKİ varken bizim gidip İzmit'te, İzmir'de ya da başka bir yerde proje yapmamız olmaz. İstanbul'da yapacak çok işimiz var çünkü.

(Yeni Şafak) 

 


Geri Dön