26 / 04 / 2024

Kira artış ihtarname süresi!

Kira artış ihtarname süresi!

Ev ve işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarında kiracının kira süresi boyunca kira bedelini eksiksiz bir şekilde ödemesi gerekiyor. Peki kira artış ihtarname süresi ne kadar? İşte tüm merak edilenler...



Kira artış ihtarname süresi!
Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.

Kira artışına ilişkin ihtarname kiralayan/kiraya veren/mülk sahibi tarafından gönderiliyor. Sözleşmede kira bedelinin artacağına ilişkin bir maddenin bulunması durumunda kiraya veren bildirim amacı ile ihtarname gönderebilir. Kira bedeli artırım ihtarnamesi kiraya veren ve kiracı arasında artış bedeli konusunda anlaşmazlık var ve dava yoluna gidilecek olması durumunda da gönderiliyor.

Kira artış ihtarname süresi!

Kira artış ihtarname süresi

Kira artış ihtarname süresi 1 yıl dolmadan 15 gün öncedir. Aksi durumda bu günü kaçıran ev sahiplerinin ihtarname çekme hakkı ortadan kalkacak ve sözleşme uzatılmış olacak. 

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresi sona ermeden en az 15 gün önce bildirimde bulunmadığı durumda sözleşme aynı koşullarla bir yıl uzatılıyor. 

Kira artış ihtarname süresi!

Ancak, 10 yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az 3 ay önce bildirimde bulunmak şartıyla, herhangi bir sebep göstermeden sözleşmeye son verebiliyor. 
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebiliyor. Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebiliyor.

Kira sözleşmesi yenilememe ihtar süresi 2021!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön