19 / 04 / 2024

Kira bedeli tespit davası harcını kim öder?

Kira bedeli tespit davası harcını kim öder?

Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabiliyor. Kira bedeli tespit davası bir dilekçe ile açılıyor. Davada bazı masraflar doğuyor. Peki, kira bedeli tespit davası harcını kim öder?



Kira bedeli tespit davası harcını kim öder?

Kira sözleşmesi imzalayan mal sahibi, kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapamıyor. Kira bedelinde ise zamlar senelik olarak sözleşmenin yenilendiği dönemlerde yapılıyor.


Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabiliyor. Bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla açılıyor.


Mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlıyor.


Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli oluyor.


Kira bedeli tespit davası bir dilekçe ile her zaman açılabiliyor. Peki, kira bedeli tespit davası harcını kim öder?


Kira bedelinin tespiti davası harcını ilk etapta davayı açan kimse ödüyor. Davacıların, mahkemenin keşif ve bilirkişi atama bedellerini de dikkate alarak ortalama 600 TL gibi bir bütçe ayrılması gerekiyor. Kullanılmayan harç kısmı ilgili kimseye iade ediliyor.


Dava sonunda yapılan masraflar kişinin haklı bulunması halinde karşı tarafa yükleniyor.



Kira bedeli tespit davası dilekçesi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön