25 / 04 / 2024

Kira bedelinin ödenme şekli!

Kira bedelinin ödenme şekli!

Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemek ile yükümlü oluyor. Peki, kira bedelinin ödenme şekli nasıl olmalıdır?



Kira bedelinin ödenme şekli!

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor. Kiracının, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemesi gerekiyor.


Peki, kira bedeli nasıl ödenir? Kira bedelinin ödenme şekli nasıl olmalıdır?


2008 yılında alınan karara göre, taşınmaz kiralamalarında kiranın banka aracılığı ile ödenmesi gerekiyor. Ancak, 29 Temmuz 2008 tarihinde 26951 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ gereğince meskenler için kira bankaya yatırma sınırı bulunuyor.


500 TL olan bu sınırın altında kira geliri elde edenlerin banka aracılığı ile kira bedelini ödemesi zorunlu olmuyor. Ancak sınırın üstünde gelir elde edenlerin banka vasıtasıyla kira bedelini tahsil etmesi gerekiyor.


"Tevsik Zorunluluğu Kapsamında Olmayan Tahsilat ve Ödemeler

Mükelleflerce,

             

- Her bir konut için aylık tutarı 500 YTL’ nin altındaki konut kira geliri ile

             

- Mahkeme ve icra yoluyla yapılan konut ve işyeri kira gelirine ilişkin tahsilatlar

             

Tebliğle getirilen zorunluluk kapsamında değildir.

             

Öte yandan aynî olarak yapılan söz konusu ödemelerin bu zorunluluk kapsamında olmadığı tabiidir.

             

Örnek 1:

Bay (A)’ya ait olan iki adet konut 2008 yılında kiraya verilmiş olup konutların aylık kira geliri 500’er YTL’dir. Bu durumda Bay (A) 1/11/2008 tarihinden itibaren söz konusu konutlara ait kira gelirlerini, banka veya PTT aracılığıyla tahsil edecek ve gerekli durumlarda bu kurumlar tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edecektir."



Kira hesabı nasıl açılır?





Geri Dön