28 / 03 / 2024

Kira bedelinin tespiti davası harcı!

Kira bedelinin tespiti davası harcı!

Ev veya işyeri kiralamalarında taraflardan birinin yapılan zammı kabul etmemesi halinde hakimin müdahalesi istenebiliyor. Peki, ira bedelinin tespiti davası harcı ne kadar? Bu bedeli kim öder?



Kira bedelinin tespiti davası harcı!

Ev veya işyeri kiralamalarında taraflardan birinin yapılan zammı kabul etmemesi halinde hakimin müdahalesi istenebiliyor. Bunun için kira bedelinin tespiti davası açılıyor.


Açılan dava ile mahkeme taşınmazın civarında yer alan taşınmazlardaki olağan kira bedellerini araştırıyor. Gerekli görülür ise mahkeme tarafından gayrimenkulün bulunduğu mahale gelinerek keşif yapılıyor. Yapılan bu araştırmalardan sonra mahkeme bir kira bedeli belirliyor.


Bu dava, her zaman açılabiliyor. Kiracı ya da mal sahibi tarafından açıklabilen kira bedelinin tespiti davası için bir dilekçe ile mahkemeye müracaat ediliyor. 


Peki, kira bedelinin tespiti davası harcı nedir? Kira bedelinin tespiti davası harcı ne kadar?


Kira bedelinin tespiti davası açan kimselerin, mahkemenin keşif ve bilirkişi atama bedellerini de dikkate alarak ortalama 600 TL gibi bir bütçe ayrılması gerekiyor.


Kullanılmayan harç kısmı ilgili kimseye iade ediliyor ve dava sonunda yapılan masraflar kişinin haklı bulunması halinde karşı tarafa yükleniyor.



Kira artışı kanunen neye göre yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön