28 / 03 / 2024

Kira artışı kanunen neye göre yapılır?

Kira artışı kanunen neye göre yapılır?

Mesken ve işyerini kiraya veren mal sahipleri, sözleşmenin yıllık olarak uzaması halinde kira bedelinde artış yapma hakkına sahip oluyor. Peki, kira artışı kanunen neye göre yapılır? İşte yanıtı..



Kira artışı kanunen neye göre yapılır?

Mesken ve işyerini kiraya veren mal sahipleri, sözleşmenin yıllık olarak uzaması halinde kira bedelinde artış yapma hakkına sahip oluyor.


Kira bedelinde hangi enflasyon oranlarının baz alınarak artış yapılması gerektiği açıklanıyor. Kanunda bu hesaplamalarda ÜFE oranlarının kullanılması gerektiği belirtiliyor. 


Ancak ÜFE, dört farklı veri sunuyor. Peki, bu verilerden hangileri kira artışı hesabında kullanılıyor?


TÜİK, kira artışının bir önceki yılın aynı ayına göre Yİ-ÜFE yüzde değişiminin esas alınması ile kira artışı hesaplanması gerektiği açıklamasında bulunmuştu.


Yapılan bu açıklamayı dikkate alanlar bir önceki senenin aynı ayındaki değişikliğe göre kira artışı yapıyor. Buna karşın Yargıtay da bu konuda bir karar aldı.

 

Yargıtay kira artışı hakkında“Kira artışının üretici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalama artış oranına göre belirlenmelidir” açıklamalarında bulundu.


3 Kasım'da açıklanan yurt içi üretici fiyat endeksi..

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,20 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,59 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,74 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,58 artış gösterdi.


Buna göre arada büyük fark olmamak ile birlikte TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre yüzde 5,74, Yargıtay tarafından yapılan açıklamaya göre yüzde 5,58 oranında zam yapılabiliyor.


İşyeri kiralamalarında ise 2020 yılına kadar bu kural uygulanmıyor. Sözleşmede yazan esaslara bağlı kalmak şartı ile işyeri kiracısına istenilen oranda zam yapılabiliyor.



Enflasyon oranları Kasım 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön