16 / 04 / 2024

Kira beyannamesi internet vergi dairesinden verilir mi?

Kira beyannamesi internet vergi dairesinden verilir mi?

Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Peki, kira beyannamesi internet vergi dairesinden verilir mi?



Kira beyannamesi internet vergi dairesinden verilir mi?

Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri için ödeniyor.


Vergide istisna sınırından yüksek kira geliri elde eden kimseler mükellef olurken, bu sınırın altında kira geliri olan kimseler vergiden muaf tutuluyor.


2014 yılında sahip oldukları konut ve işyerlerini kiraya vererek gelir elde eden kişilerden;

 

- konut kira geliri için; istisna tutarı olan 3.300 TL’yi aşanların (ticari, zirai ya da mesleki kazancı olan mükellefler hariç),

 

- iş yeri kira geliri için; stopaja tabi kira gelirinin beyan sınırı olan (brüt) 27.000 TL’yi, stopaj yapılmayanlarda ise beyan sınırı olan 1.400 TL’yi aşanların,

 

yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeleri gerekmektedir. Kira gelir vergisi için beyannameler, vergi dairesine veriliyor. Peki, kira beyannamesi internet vergi dairesinden verilir mi?


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi; kira geliri elde eden mükelleflerin MERNİS, banka, PTT, sigorta şirketleri, tapu gibi kurum ve kuruluşlardan Başkanlığımız veri tabanına aktarılan bilgileri kullanılarak, beyannamelerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlandığı ve internet ortamında mükelleflerin onayına sunulduğu bir sistemdir.


Sistemden sadece kira geliri elde edenler faydalanabilmektedir. Sisteme;


- İnternet Vergi Dairesi şifresi kullanılarak, (şifre yoksa, herhangi bir vergi dairesine kimlikle başvurularak ücretsiz olarak alınabilir.) veya


- Kişiye özel hazırlanmış güvenlik soruları cevaplanarak giriş yapılabilir.



Kira geliri vergisi ödeme kanalları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön