20 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi hesaplama formülü 2018!

Kira gelir vergisi hesaplama formülü 2018!

2017 kira gelir vergisi ödemeleri 1 Mart'ta başlıyor. Peki kimler ne kadar kira gelir vergisi ödeyecek? İşte kira gelir vergisi hesaplama formülü 2018..



Geçtiğimiz sene ev veya işyerini ya da her iki gayrimenkulünü kiraya vererek gelir elde eden kimseler bu sene vergi mükellefi oluyor. 

Vergiyi istisna sınırından yüksek gelir elde eden kimseler ödüyor. Bu sınır konut ve işyerleri için ayrı ayrı olmak üzere her sene yeniden belirleniyor. 2018 yılı kira gelir vergisinde istisna sınırları şu şekilde belirlendi:

Konut istisna sınırı: 3 bin 900 TL
İşyeri istisna sınırı: 30 bin TL

Yukarıdaki istisna bedellerinden yüksek kira bedeli elde eden kimselerin 2018 yılında beyanname vererek kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor. Kira vergisi için beyannameler 26 Mart'a kadar veriliyor. 

Kira gelir vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksit ödemeleri Mart ayında, ikinci taksit ödemeleri Temmuz ayında ödeniyor. 

Bu beyanname, vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi internet üzerinden online bir şekilde de verilebiliyor. Kira gelir vergisi beyannamesini internetten vermek isteyen kimseler Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname sistemine giriş yapıyor.

Kira gelir vergisi hesaplama formülü 2018


Kira gelir vergisi beyanname verilme aşamasında seçilen gider yöntemi ile hesaplanıyor. Bu gider yöntemleri gerçek gider yöntemi ve götürü gider yöntemi olarak sıralanıyor.

Giderler düşüldükten sonra ortaya çıkan rakam üzerinden vergi hesaplanıyor. Hesaplama sonrasında çıkan rakamın istisna sınırından düşük olması halinde vergi ödemesi yapılmıyor. Bu rakamın üstündeki gelirler için vergi ödeniyor.

Götürü giderde değişiklik
Kira gelir vergisi olan gayrimenkul sermaye iradının safi tutarının tespitinde, götürü giderin seçilmesi halinde hasılatın yüzde 25’i indiriliyordu. Ancak yürürlüğe giren Torba Yasa ile bu götürü gider, hasılatın yüzde 15’i olarak belirlendi.

Gerçek gider indirimleri

Vergilendirmede gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda, brüt kira geliri tutarından aşağıdaki giderlerin gerçek tutarları indirilebiliyor;

 

-Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri,

 

-Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile orantılı olan idare giderleri,

 

-Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri,

 

-Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara harcanan borçların faiz giderleri,

 

-Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin % 5’i (İktisap bedelinin yüzde 5’i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır. 2009 yılından önce iktisap edilen konutlar için indirimden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.)

 

Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları,

 

-Amortismanlar,

 

-Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri,

 

-Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler,

 

-Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli,

(İndirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır.)

Türkiye’de yerleşik olmayan mükelleflerin (Çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla bir süredir yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları dahil), yabancı ülkelerde ödedikleri kira bedelleri Türkiye’de elde edilen kira gelirinden gider olarak indirim konusu yapılamaz.

 

- Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar.

 

Gerçek gider yöntemini seçen mükelleflerin, yaptıkları giderlerle ilgili belgeleri ilgili bulundukları yılı takip eden yıldan başlayarak 5 yıl süresince saklamaları ve vergi dairesince istendiğinde ibraz etmeleri gerekmektedir.

 

Gerçek Gider Yönteminde İstisnadan Yararlanılması Halinde İndirilecek Giderin Hesaplanması

 

Gerçek gider yönteminin seçilmesi ve konut kira gelirlerine uygulanan istisnadan yararlanılması durumunda, gerçek gider tutarının istisnaya isabet eden kısmı, gayri safi hasılattan indirilemeyecektir.

 

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön