18 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi hesaplama örneği!

Kira gelir vergisi hesaplama örneği!

Kira geliri elde eden gayrimenkul sahiplerinin konut kira gelirinin, istisna tutarını aşması halinde beyanname vererek vergi ödemeleri gerekiyor. Kira gelir vergisi nasıl hesaplanır? İşte kira gelir vergisi hesaplama örneği...



Kira gelir vergisi hesabı örneği!

Kira geliri elde eden gayrimenkul sahiplerinin konut kira gelirinin, istisna tutarını 2013 yılı için 3.200 TL'yi aşması halinde kira gelir vergisi için beyanname vermesi gerekiyor.


Buna karşın işyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını 2013 yılı için 26.000 TL aşanların beyanname vermeleri gerekiyor.


Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını 2013 yılı için 1.390 TL aşanlar yıllık beyanname vereceklerdir. Peki Kira gelir vergisi nasıl hesaplanır?


Kira gelir vergisi hesaplama örneği..

Ali Bey, geçen yıl kiraya verdiği dairesinden 5 bin lira kira geliri ile 40 bin lira işyeri kira geliri ve 40 bin lira mevduat faizi elde etti. 


Ali Bey'in 5 bin liralık mesken kira geliri istisna haddi üzerinde olduğu için istisnadan yararlanıp yararlanamayacağının tespitinde bu tutar da hesaplamaya katılacak. 


Elde edilen tüm gelirlerin toplamının 94 bin lirayı aşması durumunda istisnadan yararlanamayacak. 


Kira gelirinin beyanı!
Kira gelir vergisi rehberi!



Geri Dön