28 / 03 / 2024

Konut ve işyeri kira gelir vergisi hesaplama 2013!

Konut ve işyeri kira gelir vergisi hesaplama 2013!

Konut ve işyeri kira gelir vergisi beyanname sürecinde hem konut hem de işyeri sahibi olup, kira geliri elde edenlerin ne kadar vergi ödeyeceği merak konusu. İşte konut ve işyeri kira gelir vergisi hesaplama 2013 için dikkat edilecekler...




Konut ve işyeri kira geliri elde edenlerin beyanname verme süreci 25 Mart 2013 tarihinde doluyor. Hem konut hem işyeri sahibi olanların elde ettikleri kira gelirleri üzerinden beyanname verme zorunluluğu var. Konut ve işyeri kira gelir vergisi hesaplama 2013 için dikkat edilmesi gereken hususlar ise şöyle; 


1- Konut kira gelirinin 3.000 TL istisna düşüldükten sonraki kalan tutar ile işyeri kira gelirlerinin toplamı 2012 yıl için 25.000 TL'yi aşması halinde konut ve işyeri için beyanname verilmesi zorunlu. 


2- Konut kira gelirinin 3.000 TL istisna düşüldükten sonraki kalan tutar ile işyeri kira gelirlerinin toplamı 2012 yıl için 25.000 TL'yi aşmaması halinde ise işyeri kira geliri beyan edilmeyip sadece konut kira geliri beyan ediliyor. 


3- Eğer konut kira geliri 3.000 TL istisna tutarının altında ise konut kira geliri toplama dahil edilmyor. 


4- İşyeri kirası elde edenler götürü veya gerçek gider yöntemini seçebilirler fakat götürü gider yöntemini seçen mükellefler 2 yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine geçemiyorlar. 


5- Götürü gider yönteminin seçilmesi halinde 3.000 TL konut istisna tutarı düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden yüzde 25 oranında indirim uygulanır.


6- Kiraya verilen gayrimenkul elde ediliş tarihinden itibaren 5 yıl boyunca iktisap bedelinin yüzde 5'i tutarında indirim sadece konut olarak kiraya verilen gayrimenkul için geçerli olup işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller bu indirimden yararlanamıyor. 


7- Gerçek gider yöntemini seçen mükellefler yaptıkları giderlerle ilgili belgeleri 5 yıl boyunca saklamak ve istendiğinde ibraz etmek zorundalar. 



Geri Dön