28 / 03 / 2024

Kira gelir vergisi ödemesi!

Kira gelir vergisi ödemesi!

Kira gelir vergisi, kira geliri istisna sınırını geçenlerin devlete ödemekle yükümlü oldukları bir vergidir. Kira gelir vergisi ödemesi nasıl gerçekleşir? Kira gelir vergisi ödemesi nereye yapılır?



Kira gelir vergisi, maliki olduğu gayrimenkul üzerinden kira geliri elde eden kişilerin kira geliri istisna sınırını geçiyorsa devlete kira vergisi ödemesi gerçekleştirir. Gayrimenkul sermaye iradı olarak ta adlandırılan kira gelir vergisi istisna durumu ise şöyle; diyelim ki bir kiraya verdiğiniz bir eviniz var ve size bu evin kullanımı için ödenen kira bedeli 3 bin TL'den daha az. Bu durumda kira gelir vergisi ödemekten muaf oluyorsunuz. Eğer kira geliriniz 3 bin TL'den fazla ise kira gelir beyannamesi bildiriminde bulunmanız ardından kira gelir vergisi ödemeniz gerekiyor. 



Kira gelir vergisi ödemesi için belirli tarihler bulunuyor. Bu tarihler Mart ile Temmuz ayları olarak belirleniyor. İlk taksit Mart ayında ikinci taksit ise Temmuz ayında gerçekleştiriliyor.


Kira gelir vergisi ödemesi kapsamında kira geliri istisna sınırını geçenler ne kadar vergi ödüyor? Kira gelir vergisi 3 bin TL'den daha fazla olan kişiler 12 aylık kira gelirinin yaklaşık olarak 1 aylığını vergi olarak ödemek zorundalar. Peki kira gelir vergisi ödemesi ni yapmayan kişiler için herhangi bi cezai yaptırım söz konusu mu? Kira geliri ödemesi yapmayan kişiler en az 5 kat faizli ödeme cezasıyla karşılaşıyor.



Kira gelir vergisi muafiyeti 2013!

Kimler kira gelir vergisi ödemez?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön