23 / 04 / 2024

Kira gelir vergisinde son 10 gün!

Kira gelir vergisinde son 10 gün!

Gayrimenkulünü 2016 yılı içerisinde kiraya vererek gelir elde eden kimseler 2017'de kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Vergi takvimine göre henüz ödeme yapmamış mükelleflerin önünde son 10 gün bulunuyor..



Konut veya işyerini kiraya vererek gelir elde eden mal sahipleri için kira gelir vergisi son ödeme günü yaklaşıyor. Henüz ödeme yapmamış mükelleflerin önünde son 10 günü bulunuyor. Kira gelir vergisi mükellefleri beyannamelerini 27 Mart'a kadar verebiliyor, ödemeler ise 31 Mart'a kadar yapılıyor.


Bu sene kira gelir vergisni 2016'da konutta 3 bin 800 TL'den, işyerinde ise 30 bin TL'den yüksek kira geliri elde eden kimseler ödüyor. İstisna sınırının altındaki gelirler için ödeme yapılmadığı gibi, beyanname de verilmiyor.


Emsal kira bedeli

Emsal kira bedeli, kiralama süresi boyunca kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınıyor. Buna göre; gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması, kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması hallerinde emsal kira bedeli uygulanıyor.


Bina veya arazi için kira takdiri ya da tespiti yapılmamış ise emsal kira bedeli, emlak vergisi değerinin yüzde 5’i olarak hesaplanıyor.


Evinde kızı ve damadı oturanların vergisi

Evinde kızı ve damadı oturanlar vergi ödemeyecek. Anne, baba, çocuk veya kardeşin kira ödemeden oturduğu konut için de konut sahibi vergiden muaf oluyor.


Kira gelir vergisi ödeme yerleri

Kira gelir vergisinde beyanname ve ödeme işlemleri ilgili vergi dairesinde yapılıyor. Ayrıca;


● Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine,

● Elden ya da internet bankacılığını kullanarak anlaşmalı banka şubelerine,

● www.gib.gov.tr adresinden anlaşmalı bankaların kredi kartıyla ödenebiliyor. 


Kira gelir vergisi indirimleri 2017!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön