26 / 04 / 2024

Kira gelir vergisinin ilk taksit ödemeleri için bugün son!

Kira gelir vergisinin ilk taksit ödemeleri için bugün son!

Kira beyannamesi vermeyen gayrimenkul sahipleri için verilen süre bugün doluyor. Kira beyannamesi vermeleri gerektiği halde kira beyannamesi vermeyenler cezalı duruma düşecekler. Kimlerin kira beyannamesi vermesi gerekiyor?



Kira beyannamesi için 25 Mart olarak verilen süre 1 Nisan'a kadar uzatılmıştı. Kira beyannamesi vermeyenler bugünden sonra cezalı duruma düşecekler.  Habertürk Gazetesi'nde yer alan bir habere göre, kira geliri 4.400 TL'yi aşan ev sahipleri ile 34.000 TL'yi aşan işyeri sahiplerinin kira beyannamesi vermesi gerekiyor.

Kimler kira beyannamesi vermeli?

Mesken kira gelirinin 4.400 TL istisna düşüldükten sonraki kalan tutar ile işyeri kira gelirlerinin toplamı 2018 yıl için 34.000'yi aşması halinde gayrimenkul sahiplerinin gelir vergisi kira beyannamesi vermesi gerekiyor.

Mesken kira gelirinin 4.400 istisna düşüldükten sonraki kalan tutar ile işyeri kira gelirlerinin toplamı 2018 yıl için 34.000 TL'yi aşmaması halinde ise işyeri kira geliri beyan edilmeyip sadece mesken kira geliri beyan edilecek.


Eğer mesken kira geliri 4.400 TL istisna tutarının altında ise mesken kira geliri toplama dahil edilmiyor.

İşyeri kirası elde edenler götürü veya gerçek gider yöntemini seçebilir fakat götürü gider yöntemini seçen mükellefler 2 yıl geçmedikçe gerçek gider yönetimine geçemiyorlar. 

Götürü gider yönteminin seçilmesi halinde 4.400 mesken istisna tutarı düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden %15 oranında indirim uygulanıyor. 

Kiraya verilen gayrimenkul elde ediliş tarihinden itibaren 5 yıl boyunca iktisap bedelinin %5'i tutarında indirim sadece mesken olarak kiraya verilen gayrimenkul için geçerli olup işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkul için geçerli olup işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller bu indirimden yararlanamıyor. 

Gerçek gider yöntemini seçen mükellerfler yaptıkları giderle ilgili belgeleri 5 yıl boyunca saklamak ve istendiğinde ibraz etmeli gerekir. 

Mükellefler 01/01/2018-31/12/2018 dönemine ait beyana tabi kira gelirlerini 1 Nisan 2019 yılı akşamına kadar beyan etmeliler. 

 

Kira beyannamesi nasıl verilir?

Bankalardan kira ve emlak geliri vergi ödemesine ücretsiz taksit!
 


Geri Dön