19 / 04 / 2024

Bankalardan kira ve emlak geliri vergi ödemesine ücretsiz taksit!

Bankalardan kira ve emlak geliri vergi ödemesine ücretsiz taksit!

Bankalar kira gelir ve emlak vergilerinin ilk taksitlerini ödemeye hazırlanan müşterilerine ücretsiz iki ya da üç taksit imkanı sunuyor. Mükellefler taksitin yanı sıra anlaşmalı markalarda indirim de kazanıyor...



Bu yıl da önce kira gelir vergisinin ardından emlak vergisinin ödeme tarihi geldi çattı. Mart ayının son gününe kadar gelir vergisi ilk taksitini ödemek zorunda olan mükellefler mayıs ayının son gününe kadar da emlak vergisi ilk taksitini ödemekle yükümlü.

Para'da yer alan habere göre; Tabii bankalar da her yıl olduğu gibi bu yıl da emlak ve kira gelir vergisi ödeyecek müşterilerine çeşitli kolaylıklar sağlıyor. Öncelikle şunu hatırlatalım, peşin ödeme yapmak isteyenler neredeyse tüm bankaların şubeleri ve ATM’lerinden bu ödemelerini gerçekleştirebiliyor. Bunun dışında belli başlı bankalar müşterilerine internet ve mobil bankacılık üzerinden banka ve kredi kartları ile ödeme imkanı sağlıyor.

Burada ufak bir hatırlatma yapalım. Emlak vergi ödemelerini bağlı bulunduğunuz belediyenin internet sitesinden yine bankanıza ait kartlarla ve taksitle ödeyebiliyorsunuz. Kira gelir verginizi ise, Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesi olan www.gib.gov.tr üzerinden yine cebinizdeki bankanın kredi kartları ile ödeyebiliyorsunuz. Bu adreslere bankanızın internet sitesi üzerinden de ulaşabiliyorsunuz.

İKİ YA DA ÜÇ TAKSİT İMKANI

Vergilerinin ilk veya ikinci taksitini banka kartı veya kredi kartı ile internet ortamında ödemek isteyenler öncelikle taksit imkanına kavuşuyor. Bankalar ağırlıklı iki, bazıları ise üçe varan taksitler yapıyor. Üstelik vergi ödemeleri için ek bir ücret talep etmedikleri gibi taksitlendirme için de faiz, ücret, komisyon adı altında herhangi bir ücret talep etmiyorlar.

Bu arada bazı bankalar vergi ödemelerinde belli tutarın üzerinde ödeme yapanlara küçük tutarda da olsa indirim yapmaya başladı.

Örneğin, Garanti Bankası bu yıl 300 TL ve üzerinde Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemesi yapan müşterilerine 30 TL indirim yaptı. Albaraka Türk ise bankanın kartlarıyla vergi ödemelerini yapan müşterilerini farklı markalarla yaptığı işbirlikleri kapsamında indirim kampanyalarına dahil etti.

Öte yandan bir uyarımız var. Kira gelir vergisi ilk taksitinizi 31 Mart tarihine kadar ödemeniz gerekiyor. Emlak vergisi ödemeleri ise 1 Mart’ta başladı, 31 Mayıs’a kadar tamamlanacak. İkinci taksitlerin ise kira gelir vergisinde 31 Temmuz, emlak vergisinde ise 29 Kasım’a kadar ödenmesi şart. Bu arada çevre temizlik vergisi ise emlak vergi ödemeleriyle aynı tarihlerde aynı kanalları kullanarak aynı anda ödenebiliyor. Şimdiden uyaralım, süresinde yapılmayan vergi ödemeleri için aylık yüzde 2.00 oranında gecikme faizi uygulanıyor.

AKBANK: KİRA VERGİSİNE ÜÇ TAKSİT

Akbank 7 Mart-1 Nisan 2019 tarihleri arasında geçerli olan Kira Gelir Vergisi ödemelerinde müşterilerine üç taksit imkanı sunuyor. Bu kampanya dışında dönemsel olarak yeni kampanyalar da düzenlediklerini söyleyen Akbank Perakende Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, “Kira gelir vergisi ödemelerinde sunduğumuz üç taksit kampanyamızda alt ve üst limit kriterimiz bulunmuyor. Müşterilerimize Akbank kredi kartlarımızla Gib.gov.tr üzerinden yaptıkları kira gelir vergisi ödemelerinde herhangi bir ücret de ödemiyor” dedi.

Banka, bireysel ve kurumsal internet şubesi üzerinden yapılan ödemelerde üç taksit seçeneğini seçmeli olarak sunuyor. Ödeme sırasında taksit seçeneği seçilmesi halinde ödemeler üç eşit taksite bölünüyor.

GARANTİ BANKASI: GARANTİPAY'E ÜÇ TAKSİT 

Garanti Ödeme Sistemleri A.Ş. (GÖSAŞ) yılda iki dönem gerçekleşen kira geliri ve emlak vergisi ödemeleri için taksit kampanyaları düzenliyor. Mayıs ve kasım aylarında gerçekleşen emlak vergisi ödemeleri için müşterilerine iki taksit imkanı sunan GÖSAŞ, mart ve temmuz aylarında gerçekleşen kira geliri vergisi ödemeleri için de yine iki taksit imkanı sağlıyor. Ancak kira geliri vergisi ödemek isteyenler Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi Gib.gov.tr’de ödeme seçeneklerinden kredi kartını seçip kart bilgileri girerek kira geliri vergisi ödemelerine ücretsiz iki taksit uygulatabiliyor. Ayrıca yine gelir vergisi ödemelerinde Gib.gov.tr’deki ödeme seçeneklerinden, mobil ödeme altında GarantiPay seçilip kart bilgileri girmeden yapılan ödemelere ise ücretsiz üç taksit yapılıyor.

GÖSAŞ yıl içinde yapılan motorlu taşıtlar vergisi (MTV) ve kira geliri vergisi ödemeleri için herhangi bir alt veya üst sınır uygulamıyor. Buna karşın emlak vergisi ödemelerinde 100 TL ve üzeri ödemeler kampanya dahilinde taksitlendiriliyor. Firma, MTV ödemelerinde müşterilerine çeşitli firmalardan dönemsel fırsatlar da sunuyor. Örneğin, ocak ayındaki MTV kampanyasında taksit fırsatına ek olarak Hepsiburada.com ve Hepsiburada mobil uygulamasından 300 TL ve üzerinde yapılan alışverişlerde geçerli 30 TL indirim ayrıcalığı için kod kazandılar.

ALBARAKATURK: İNDİRİM İMKANI VAR

Albaraka Türk müşterilerinin vergi ödemelerini, şubelerinin yanı sıra internet şube, mobil, ATM’ler ve Alo Albaraka kanalıyla gerçekleştiriyor. Bunun yanı sıra banka Gelirler idaresi Başkanlığının internet sitesi olan www.gib.gov.tr üzerinden de Albaraka Türk kredi kartları ile vergi ödemelerinin gerçekleştirilmesini sağlıyor. Vergi türlerine ve dönemlerine göre değişik dönemlerde taksitlendirme kampanyaları yaptıkları bilgisini veren Albaraka Türk, söz konusu taksit kampanyalarının vade farksız olarak gerçekleştiğini aynı zamanda banka müşterilerine herhangi ekstra bir maliyet yansıtmadıklarını vurguluyor. Vergi türlerine göre farklı taksit uygulamaları bulunduğunu hatırlatan banka yetkilileri kampanyaları hakkında ise şu bilgiyi veriyor;

“Örneğin Ocak 2019’da yaptığımız motorlu taşıtlar vergisi kampanyasında gerçek ve tüzel tüm müşterilerimize herhangi bir komisyon vs. uygulaması olmadan iki taksit imkanı sunduk. Kira gelir vergisi ödemelerinde Gelirler İdaresi’nin sitesinden bütün müşterilerimize 100 TL üzeri ödemelerde iki taksit imkanı sağlıyoruz.”

Banka taksitlendirmenin dışında müşterilerine indirim fırsatları da sunuyor. Bu kapsamda farklı markalarla işbirlikleri yapan Albaraka Türk, vergi ödemesi yapan müşterilerinin indirim kampanyalarından faydalanmasını sağlıyor.

İŞ BANKASI: 250 TL ÜZERİNE ÜÇ TAKSİT

İş Bankası Maximum Mobil uygulaması ile vergi ödemelerine de aracılık ediyor. Banka, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden kira geliri, MTV gibi vergi ödemelerini yapmak isteyen müşterilerine “Maximum Mobil ile Öde” üzerinden hizmet veriyor. Sadece cep telefonu numarası girilerek tamamlanan “Maximum Mobil ile Öde” seçeneği sayesinde vergi ödemelerinin kredi kartı bilgisi paylaşmaya gerek kalmadan hızlı ve güvenli ödeme imkanı sunduğuna dikkat çeken Iş Bankası, uygulama hakkında şu bilgiyi veriyor:

“31 Mart 2019 tarihine kadar Gib.gov.tr üstünden ‘Maximum Mobil ile Öde’ seçeneği ile gerçekleştirilen 250 TL ve üzeri kira geliri vergisi (GMSI) ödemelerinde üç taksit imkanı sunuyoruz. Bankamız Maxi-mum Kart kullanıcıları 250 TL ve üstü GMSI ödemelerinde Gib.gov.tr üstünden ‘Maximum Mobil ile Öde’ seçeneği ile herhangi bir ek ücret ödemeden, peşin, iki ya da üç taksit tercihlerini kullanabiliyor. Dileyenler Internet Şubesi’nden de taksitli olarak kira geliri vergisi ödemesini gerçekleştirebiliyor.”

İş Bankası vergi ödemelerinde taksit alt limit uygulamasını, ödenecek verginin türüne göre belirliyor. Vergi ödemelerinde taksit kampanyası düzenlenmediği dönemlerde ise Maximum Kart ile peşin ödeme yapanlara belli bir komisyon karşılığında dokuza kadar taksitlendirme yapılıyor. İş Bankası müşterileri vergi türlerine göre ödemelerini ayrıca İşCep ya da Internet Şubesi’nden de yapabiliyor.

VAKIFBANK: KİRA GELİRİNE İKİ TAKSİT

Vakıfbank Worldcard ile 12-31 Mart tarihleri arasında www.gib. gov.tr adresinden kira gelir vergisi ödeyenlere ücretsiz iki taksit imkanı sunuyor. Taksitlendirme işlemi için herhangi bir ücret veya komisyon almayan banka, vergi ödeme işleminin taksitlendirilebilmesi içinse işlem tarihinden en az bir gün sonra başvuru yapılması gerektiğini vurguluyor. Banka Internet Bankacılığı ve Mobil Bankacılık üzerinden veya 08502220724 Telefon Bankacılığı aranarak, taksit talebinin iletilmesi gerektiğini vurguluyor.

Kira gelir vergisinin ilk taksit ödemeleri yarın bitiyor!
 


Geri Dön