19 / 04 / 2024

Kira geliri beyannamesinde 'online ödeme' dönemi!

Kira geliri beyannamesinde 'online ödeme' dönemi!

Koronavirüs salgınına karşı kira geliri beyannamesinde online ödeme dönemi başladı. İşte evden çıkmadan beyanname vermenin yöntemleri...



Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Karabıyık, bugünkü yazısında ''Evden çıkmadan gelir vergisi beyanı'' konusunu kaleme aldı. İşte o yazı...

Koronavirüsle mücadele için kritik bir uygulama: 65 yaş üstü vatandaşlarımızın sokağa çıkması yasak.

Bu kişiler ‘vergiye tabi gelir elde etmişlerse’ Maliye’ye de beyanname vermek zorundalar diğer yandan... Maliye, ilk başta süre uzatımı yaptı... Yıllık gelir vergisi beyannamesi normalde mart ayının son gününe (bugün) kadar vergi dairesine verilebiliyorken, nisan sonuna kadar beyanname verme süresi uzatıldı. (17 Mart 2020 tarihli Vergi Usul Kanunu Sirküleri/125)

Ardından ‘65 yaş üstü kişilerin’ ve ‘kronik rahatsızlığı bulunanların’ mücbir sebep halinde olduğu kabul edildi. (VUK Genel Tebliği/518) Dolayısıyla bu kişiler için; beyanname verme süreleri de, tahakkuk edecek vergilerin ödeme süreleri de, sokağa çıkma yasağının sona ereceği günü takip eden 15’inci günün sonuna kadar uzatılmış oldu. Sokağa çıkma yasağı kapsamında olmayan tüm vatandaşlarımıza da, olabildiğince sokağa çıkmamak, evde kalmak, bu kritik günler de uzmanlarca hep ısrarla tavsiye ediliyor... Dolayısıyla nisan sonuna kadar Maliye’ye beyanname vermek zorunda olan kişiler için de ‘evden çıkmamanın’ yöntemleri daha da önemli hale geldi. Maliye’ye beyannamenin hangi yollarla verilebileceğini mart ayı başında ele almıştık aslında... 

Koronavirüs salgınına karşı topyekün mücadele edilen bu günlerde “ Evden çıkmadan beyanname vermenin yöntemlerini” bu kez çok daha ayrıntılı olarak açıklıyoruz...

60 YAŞ ÜSTÜ İÇİN EVDEN ALINABİLİYOR

60 yaş üzeri ‘kira geliri elde eden mükellefler için’ Maliyeciler kapıya gelip evden beyanname alabiliyor. Engelli mükelleflerden yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanlar için de aynı hizmet veriliyor. Ve bu hizmeti Maliye, öteden beri veriyor... Belirtilen şartları taşıyan mükellefler, bağlı oldukları vergi dairesini veya Türkiye genelinde Vergi İletişim Merkezi’ni (VİMER - 444 0 189) arayarak randevu isteyebiliyorlar. Gelecek görevliler beyannamelerin doldurulmasında da yardımcı olabiliyor.

İNTERNETTEN NASIL BEYANNAME VERİLİR?

Evden beyanname alma hizmeti yalnız kira geliri beyannamesi için ve 60 yaş üstü mükellefler için geçerli. 60 yaşından daha genç yaşta olup beyanname vermek zorunda olan kira geliri elde edenler de, yine evden çıkmadan internetten beyanname doldurabilir ve bu beyannameleri Maliye’ye elektronik olarak iletebilir. Kira geliri dışında beyana tabi; ücret, kâr payı, gayrimenkul satış kazancı, yurt dışı faiz geliri elde edenler de internetten beyanname (Hazır Beyan) doldurabiliyor. Ardından, hesaplanan-ödenecek vergiyi de kredi kartından veya internet bankacılığı aracılığıyla ödeyebiliyor.

‘Hazır Beyan’ sisteminden; sadece kira, menkul sermaye iradı (faiz, kâr payı...), ücret veya diğer kazanç ve irat gelirlerini (Gayrimenkul satış kazancı, hisse senedi satış kazancı...) ayrı veya birlikte elde eden mükellefler yararlanabiliyor.

10 ADIMDA İNTERNETTEN BEYANNAME DOLDURMA

Örnek olarak; konut kira geliri (gayrimenkul sermeye iradı) elde eden bir vatandaş için internetten beyanname doldurma işlemini aşağıda adım adım sıraladık.

İşyeri kira geliri elde edenler de, beyana tabi; ücret, kâr payı, gayrimenkul satış kazancı, yurt dışı faiz geliri elde edenler de aşağıdaki adımlarla ‘Hazır Beyan Sistemine’ giriş yaptıktan sonra gelirlerini ilgili satırlara yazarak, ödeme dâhil tüm yükümlülüklerini, evden çıkmadan internetten yerine getirebilirler.

Kira geliri beyannamesinde süre uzatıldı!

22 soruda kira vergisi 2020!


Geri Dön