29 / 03 / 2024

Kira geliri elde edenler dikkat! İşte merak edilen her şey!

Kira geliri elde edenler dikkat! İşte merak edilen her şey!

Geçtiğimiz sene elde edilen konut kira gelirlerinin 7 bin TL'si gelir vergisinden istisna sayılacak. İstisnayı geçen gelirini beyan etmeyen veya eksik bildirenin bu hakkı kayboluyor. 2022 yılı için geçerli sayılacak konut istisna tutarı da 9 bin 500 TL olacak.



Konut ve iş yeri kira geliri elde eden yaklaşık 2 milyon kişi için beyan döneminin 1 Mart tarihinde başladığı açıklandı. Gayrimenkul sahiplerinin "kira gelir, emlak, değer artış kazancı, çevre temizlik vergisi" ödemesi gerekiyor. Geçtiğimiz sene elde edilen kira gelirleri için beyanda bulunulması gerekli. Geçtiğimiz sene elde edilen konut kira gelirlerinin 7 bin TL'si gelir vergisinden istisna sayılıyor. Bu tutarı aşmayan kira gelirlerinin beyan edilmesi gerekmiyor. İstisnayı geçen gelirini beyan etmeyen veya eksik bildirenin bu hakkı kayboluyor. 2022 yılı için geçerli tutulan konut (mesken) istisna tutarı da 9 bin 500 TL olarak belirlendi. 

Kira geliri elde edenler dikkat! İşte merak edilen her şey!

İş yeri kira geliri için de beyanname sınırı yine her sene tekrar hesaplanıyor. İş yeri kira geliri elde edenler için beyan sınırı 53 bin TL olup, 2022 yılı gelirleri için bu tutar 70 bin TL olarak belirlendi. Konut sahipleri kiradan elde ettiği geliri önce beyan ediyor ardından da Mart ve Temmuz aylarında iki taksit halinde ödeme yapıyor. Konut sahipleri 2020'de kira geliri için 53.6 milyar TL'lik beyan verdi. 

Gelir İdaresi Başbakanlığı tarafından milyonları ilgilendiren kira geliri ve vergilendirilmesi konusunda merak edilen sorular örneklerle yanıtlandı. İşte o merak edilen sorular ve yanıtları...

 


Geri Dön