26 / 04 / 2024

Kira geliri elde edenler dikkat! Süre doluyor!

Kira geliri elde edenler dikkat! Süre doluyor!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Mart’a kadar verilmesi gereken yıllık gelir vergisi beyannamelerinin sürelerini 30 Nisan tarihine kadar uzattı. Kira geliri elde edenler için beyanname verme süresi yarın sona eriyor...



Hazine ve Maliye Bakanlığı, 31 Mart’a kadar verilmesi gereken yıllık gelir vergisi beyannamelerinin sürelerini 30 Nisan tarihine uzattığını açıklamıştı. Kira geliri elde edenler acele etmeleri, belirtilen sürede beyannamelerini vermeleri gerekiyor.

5.400'LÜK İSTİSNA

Konut ve iş yerleri üzerinden belirli miktarlarda kira geliri elde edenlerin beyanname vermesi gerekiyor. Binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hâsılatın 2019 yılı için 5.400 TL’si(2020 yılı için 6.600 TL.) gelir vergisinden istisna edildi. Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının (2019 yılı için istisna tutarı 5.400 TL) altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve bu gelirleri için beyanname vermesine gerek bulunmuyor. 

ÖDEMEYENE CEZA

Beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen kira gelirlerinin, beyan döneminden sonra yapılacak vergi denetimleri ve çapraz kontrollerin ardından belirlenmesi durumunda, istisna avantajından yararlanılamayacağı gibi zamanında tahsil edilmeyen vergileri gecikme faizi ile birlikte cezalı olarak ödenmesi gerekiyor.

65 YAŞ ÜSTÜ VE KRONİK HASTALARA KOLAYLIK

21 Mart saat 24.00 tarihinin ardından başlayan sokağa çıkma yasağı sonrasında bu kez 518 seri numaralı VUK Genel Tebliğiyle  (Md.5) 65 yaş üstü kişilerin ‘mücbir sebep’ halinde olduğu belirlendi. Buna göre, 65 yaş üstü gelir vergisi mükellefleri bu yasağın bitmesine kadar beyanname verme-vergi ödeme yükümlülüklerini yerine getiremiyor. Sokağa çıkma yasağının sona ermesinden sonraki 15 gün içinde beyannamelerini verip ilk taksit ödemelerini gerçekleştirebiliyor.

Kronik rahatsızlığı olması sonucunda sokağa çıkma yasağı kapsamına giren mükellefler için de aynı durum söz konusu. Sokağa çıkma yasağının biteceği tarihin sona ermesiyle 15 gün içinde beyannameler vergi dairesine verilebilecek. Ancak bu ertelemeden yararlanabilecek mükelleflerin, mali müşavirleriyle 24 Mart 2020 tarihi itibarıyla geçerli “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmesi” bulunması şartı aranıyor.

6 maddede 2020 kira geliri beyannamesi!

Kira geliri olanlar dikkat! İşte merak edilen her şey!

65 yaş üstüne 'kira geliri beyannamesi'nde kolaylık!


Geri Dön