20 / 04 / 2024

Kira geliri olanlar nasıl vergi ödemez?

Kira geliri olanlar nasıl vergi ödemez?

Kira gelir vergisinde belirlenen sınırın üstündeki gelirler için beyan vererek ödeme yapılıyor. Ancak kira geliri olanlar bazı hallerde vergi ödemeyebiliyor. Peki, kira geliri olanlar nasıl vergi ödemez?



Kira geliri olanlar nasıl vergi ödemez?

Taşınmaz malını 1 Ocak - 31 Aralık 2015 tarihleri arasında kiraya veren kimseler 2016 yılında vergi mükellefi olabiliyor. Kira gelir vergisi için her sene istisna sınırı belirleniyor.


Bu sene vergi ödemeleri için konutta 3 bin 600 TL, işyerinde ise 29 bin TL istisna sınırı belirlendi. Bu sınırın altındaki gelirler için kira gelir vergisi ödenmiyor. 


Vergi, bu sınırın üstündeki gelirler için beyan vererek ödeniyor. Ancak kira geliri olanlar bazı hallerde vergi ödemeyebiliyor. Peki, kira geliri olanlar nasıl vergi ödemez?


Kira geliri olanlar nasıl vergi ödemez?

Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit edilebilmektedir:  Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç) ile Gerçek Gider Yöntemi.


Bu gider yöntemlerinden biri seçilerek, vergi borcunda indirim yapılabildiği gibi vergi sıfıra da düşürülebiliyor. Bu süreçte gerçek ve gider yöntemi ile ilgili kuralların bilinmesi faydalı oluyor.


Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılıyor. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemiyor.



2016'da kira gelir vergisi ne kadar ödeyeceğim?





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön