25 / 04 / 2024

Kira kontratı her sene yenilenmeli mi?

Kira kontratı her sene yenilenmeli mi?

Kira sözleşme süresinin dolması halinde taraflar herhangi bir bildirim veya talepte bulunmaz ise, sözleşme yenilenmiş olarak kabul ediliyor. Peki, kira kontratı her sene yenilenmeli mi? Taraflar eniden sözleşme hazırlayarak imzalamalı mı?



Kira kontratı her sene yenilenmeli mi?

İşyeri ve ev kiralamalarında kira sözleşmesi genellikle senelik olarak yapılıyor. Kira döneminin sona ermesi halinde bu durum gerekçe gösterilerek kiracıdan tahliyesini istenemiyor.


Ancak, 10 yıllık kiracılardan herhangi bir gerekçe gösterilmeden tahliyesi istenebiliyor.


Taraflar, kira sözleşme süresinin dolması halinde herhangi bir bildirim veya talepte bulunmaz ise, sözleşme yenilenmiş olarak kabul ediliyor. Peki, kira kontratı her sene yenilenmeli mi?


Kira yenilenmeyecek ise, kontrat süresi dolmasından 1 ay önce kiranın yenilenmeyeceğinin bildirilmesi gerekiyor.  Aksi halde kira akdi kendiliğinden yenilenmiş sayılıyor. Yeniden sözleşme hazırlanarak imzalanmasına gerek olmuyor.


Sözleşme devam ederken, taşınmazın satılması halinde de sözleşmenin yeni tarafı yine yeni malik oluyor. Yeni malikin kendi gereksinimi olması halinde kiracısından tahliyesini isteyebiliyor.


Sözleşme feshedilmeden kiracı evi boşaltırsa haksız yere düşmüş oluyor ve ev sahibinin talep etmesi doğrultusunda oturulmayan ev için kiraları ödemek zorunda kalıyor. 


Kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kanunda yazan esaslara göre kira bedeline belli oranlarda zam yapılabiliyor.




Kira sözleşmesi hangi durumlarda feshedilir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön