26 / 04 / 2024

Kira kontratı her yıl yenilenir mi?

Kira kontratı her yıl yenilenir mi?

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında yapılan anlaşmaya ilişkin olarak kira kontratı imzalanıyor. Peki, söz konusu kira kontratı her yıl yenilenir mi?



Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor. 

Belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilen kira sözleşmeleri kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecekse belirli süreli oluyor, diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.

Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Peki, kira kontratı her yıl yenilenir mi?

Kira kontratı her yıl yenilenir mi?

Kira kontratı, taraflar arasında herhangi fesih bildirimi yapılmadıysa süre sonunda bir seneliğine daha yenilenmiş oluyor. Yenilenen kira anlaşmalarında kira bedeline zam yapılıyor.

Kanunen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyordu.

Ancak, Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) kapsamında enflasyon tedbirleri kapsamında kira zamlarına ilişkin hükümler yer aldı.

20 Eylül 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yer alan Yeni Ekonomi Paketi'ne göre, kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru veya emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecek.


Döviz cinsinden kira kontratları ne olacak?

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön