19 / 04 / 2024

Kira masrafları 500'ü aşkın öğrenci yurdunu iflasa sürükledi!

Kira masrafları 500'ü aşkın öğrenci yurdunu iflasa sürükledi!

İlk-orta dereceli okullar yüz yüze eğitime açılırken, üniversitelilerin tüm tepkisine rağmen yüksek öğretim kurumlarının açılmama nedeninin perde arkasında yurt sorunu olduğu öğrenildi. Kira masrafları 500'ü aşkın öğrenci yurdunu iflasa sürükledi...



İlk-orta dereceli okullar yüz yüze eğitime açılırken, üniversitelilerin tüm tepkisine rağmen yüksek öğretim kurumlarının açılmama nedeninin perde arkasında yurt sorunu olduğu öğrenildi. Kira masrafları 500'ü aşkın öğrenci yurdunu iflasa sürükledi.

Tıp, diş hekimliği, hemşirelik gibi uygulamalı derslerde Konya gibi bazı illerde, ‘nöbetçi yurt' sistemi uygulanmaya başlandı. Sözcü'den Sultan Uçar'ın haberine göre; yap-işlet-devret yoluyla otoyollar, köprüler gibi birçok ilde, geri ödeme garantili yapılan öğrenci yurtları da bu döneme atıl hale geldi. 

Tüm Yurt ve Özel Barınma Hizmetleri İşverenleri Sendikası (TÜYİS) Genel Başkanı Umut Gezici, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: 

“Özel şirketler tıpkı köprüler, otoyollar gibi yap-işlet-devret yöntemiyle 15- 35 yıl ödeme garantili 10 bin yataklı yurtlar yaptırdı. Üniversitelere 30-40 km uzakta dağ başındaki bu yurtlara öğrenci gitmedi. Bankamatik yurtların parası, hesaplarına yattı. Öğrenciler, günlük 25 TL' den aylık 750 TL destekle yönlendirildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı'na, bir rapor sunduk. ‘Covid-19 sürecinde yine para yattı mı?' diye sorduk, cevap verilmedi. Tarikatlar, maddi destekle 180 bin yatak kapasitesine ulaştı. ‘Yurtta virüs bulaşır' diye şimdi üniversiteler açılmıyor. Açılsa da, açılmasa da bazı kesimlerin parası yatıyor. 2 bin özel yurt ise 8 aydır tek kuruş kazanmadı. Personel maaşı, kira, fatura, stopaj, vergi yükü altında 500'ü aşkın yurt iflas etti.”

Öğrenci şehirlerinde evler boş kaldı, kiralar düştü!


Geri Dön