18 / 04 / 2024

Kira ödemeyen derneklere stopaj zorunluluğu!

Kira ödemeyen derneklere stopaj zorunluluğu!

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, kira ödemeyen dernekler için emsal kira uygulamasıyla stopaj ödeme zorunluluğu getirildiğini ileri sürdü



Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, Maliye Bakanlığının, son günlerde sivil toplum kuruluşlarının merkez ve şubelerinin kira stopajı ödemeleri konusunda saha incelemesi başlattığını belirtti. Dernek merkez ve şubelerini içeren listeyle kira ödemelerinin tespitinin yapıldığını ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

"Kira ödemeyen dernekler için ise emsal kira uygulamasıyla stopaj ödeme zorunluluğu getirilmektedir. Sivil toplum kuruluşları ülkemizde kıt mali kaynaklarla sosyal hizmet üretmekte olup, krizle birlikte ayakta kalma çabası vermektedir. Kriz nedeniyle üyelerin ödedikleri aidat ve bağışlarda ciddi düşüşler yaşanmaktadır. Bu süreçte kira ödeyemediği için bir çok sivil toplum kuruluşu ve şubeleri gönüllüleri, iş yerlerinden hizmet vermeye çalışmaktadır. Bu haliyle kira ödemeyen derneklerin 'emsal kira uygulaması gereği mutlaka stopaj ödemelisiniz' dayatmasıyla karşı karşıya kalması sivil toplum kuruluşlarına bakış açısını ortaya koymaktadır."

Kaya, Maliye Bakanlığının kıt mali kaynaklarına rağmen yüksek seviyede sosyal fayda üreten ve demokrasinin olgunlaşmasına katkı sağlayan sivil toplum kuruluşlarının üzerine gitmek yerine, kazananların üzerindeki denetimlerini yoğunlaştırması gerektiğini belirterek, uygulamaya devam edilmesi ve sivil toplum kuruluşlarına "Olmayan ödemenin vergisini öde" denmesi halinde yargı nezdinde girişimde bulunulacağını bildirdi.
AA

Geri Dön