29 / 03 / 2024

Kira tespit davası hangi hallerde açılır?

Kira tespit davası hangi hallerde açılır?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ya da mal sahibi kira tespit davası açabiliyor. Bu dava gayrimenkulün bulunduğu yer mahkemesindeki Sulh Hukuk Mahkemelerinde görülüyor. Peki, kira tespit davası hangi hallerde açılır?



Kira tespit davası hangi hallerde açılır?

Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ya da mal sahibi kira tespit davası açabiliyor. Dava sonucunda belirlenen miktarda kira bedelinde artış yapılabiliyor.


Kira tespit davaları, gayrimenkulün bulunduğu veya sözleşmenin ifa edileceği yer mahkemesindeki Sulh Hukuk Mahkemelerinde görülüyor. Peki, kira tespit davası hangi hallerde açılır?


Kira tespit davası, taşınmazın değerinin artması veya sözleşmenin yenilenmesi gibi durumlarda açılabiliyor. Ancak davanın kanunda belirtilen koşullarda ve zamanda açılması gerekiyor:


Kira tespit davası

Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir.


Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar.


Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur.




2016 yılında kiracıya ne kadar zam yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön