25 / 04 / 2024

Kira ve konut fiyatları ile ilgili hükümetten flaş hamle! Kira fiyatları düşecek

Kira ve konut fiyatları ile ilgili hükümetten flaş hamle! Kira fiyatları düşecek

Konut satış fiyatlarında rekor yükselişler ve kiralarda hız kesmeyen zamlara karşı ‘ofis’ adımı geliyor. İskanını almış veya inşa aşamasındaki ofis kullanımlı alanların % 80’i 1 Temmuz 2023’e kadar konuta dönüştürülebilecek. İşte detaylar…



YÜZDE 80’İ KONUT OLABİLECEK

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, ‘ticaret+konut’ parsellerinde yer alan iskan almış ya da henüz inşa aşamasında olan ofis kullanımlı bağımsız bölümlerin, parseldeki toplam konut kullanımı % 80’i geçmeyecek şekilde 1 Temmuz 2023 gününe kadar konuta dönüşebilmesine imkan sağlanıyor.

“FİYATLARI DENGELEYEBİLİR”

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Mehmet Kalyoncu, CNN Türk canlı yayınında katıldığı programda yapmış olduğu açıklamada, “Gayrimenkulün ham maddesi arsadır. Yeni arsa arz etmenin mümkün olmadığı yerde yapılması gereken mevcut yapı stokunu günün ihtiyacına göre dönüştürmektir. Riskli yapıların kentsel dönüşümü gibi atıl ofis stokunun dönüşümü ise doğru verilmiş bir karar” ifadelerini kullandı. Kalyoncu, ofislerin dönüşümü ile fiyatların da dengeleneceğini dile getirdi.

“PİYASAYI RAHATLATACAK”

A sınıfı ofis arzının 6.5 milyon metrekareye çıktığını dile getiren MasterTürk Grubu Başkanı Gökhan Taş ise bu ofislerdeki boşluk oranının % 21 düzeyinde bulunduğunu söyledi. Taş, “Şu andaki ofis stokunun yaklaşık 1.4 milyon metrekare kadarı boş halde. İnşaatı devam eden ve kısa süre içerisinde yapımı bitmesi beklenen ofislerin toplamı ise 2. 15 milyon metrekare. Ofislerin homeoffice ya da konuta dönüşmesi hem talebe cevap aynı zamanda ise piyasada rahatlamaya sebep olacaktır” şeklinde konuştu.

KURUM: 50 BİN YENİ KONUT

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yeni düzenleme ile ilgili ise resmi sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Konut - kira fiyatlarını indirmek için her adımı atıyoruz! İstanbul’da yaklaşık 1.5 milyon, ülke genelinde ise4 milyon metrekare arz fazlası sebebi ile kiralanamayan veya satılamayan ofis, konuta dönüştürülecek! Bu, 50 bin yeni konut demek” şeklinde konuştu.

Kira ve konut fiyatları ile ilgili hükümetten flaş hamle! Kira fiyatları düşecek

EDİTÖR NOTU: Bu haber 19 Ağustos 2022 tarihinde saat 11.32'de yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18,19 Türk Lirası, euro 18,37 Türk Lirası, altının gramı ise 1031 Türk Lirası değerinde.

Motorine dev zam geliyor! Akaryakıtta fırtınalar kopmaya devam ediyor! Otomobil sahiplerinin cepleri yanacak

‘Enflasyon ile büyüme modeli’ uygulanırken enflasyonu düşürmenin bedeli ne olur? Ünlü profesör açıkladı

Benzine indirim motorine zam! Akaryakıtta neler oluyor?  Opet, Total, PO, Shell, BP 19 Ağustos 2022 fiyat listesi

 

 


Geri Dön