23 / 04 / 2024

Kira yardımı kimlere yapılır?

Kira yardımı kimlere yapılır?

Kentsel dönüşüm projesinden faydalanarak evini yıktıran vatandaşlara devlet kira yardımında bulunuyor. Peki, kira yardımı kimlere yapılır? İşte kentsel dönüşümde kira yardımı ile ilgili bilgiler...



Kira yardımı kimlere yapılır?

Kentsel dönüşüm projesinden faydalanarak evini yıktıran vatandaşlara devlet kira yardımında bulunuyor. Ancak, kira yardımının kime yapılacağı akıllarda soru işareti bırakan hususlar arasında yer alıyor.


Evini müteahhite veren malikler arasında problemler yaşanmasına neden olan "kira yardımı" hususu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanıyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın resmi internet sayfasında yer alan bilgilere göre, anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabiliyor. 


Ayrıca, kanuna göre riskli binada en az 1 yıl Kiracı olduklarını belgeleyen kiracılar geri ödemesiz 1300 TL taşınma yardımı alabilir ve başka bir yerden daire alırken mülk sahipleri gibi Kentsel Dönüşüm Kredisi kullanabiliyor. 


Kira yardımı için başvurular il Müdürlüklerine yapılıyor. İl Müdürlüğü talebi Bakanlığa iletiyor. Yapılacak kira yardımı aylık 600 Türk Lirasını, yardım süresi ise, 18 ayı geçemez.


Aylık kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncelleniyor.


Yapılacak kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmı, taşınma masrafları da dikkate alınarak peşin olarak ödenebilir.


Yapılarda kiracı veya sınırlı aynî hak sahibi olarak ikamet edenlere veya işyeri işletenlere, Bakanlıkça belirlenecek oranda defaten kira yardımı yapılabilir.


Kentsel dönüşüm kira bedeli!


Geri Dön