25 / 04 / 2024

Kiracı bina demirbaş ücreti ödemeli mi?

Kiracı bina demirbaş ücreti ödemeli mi?

Kat malikleri, apartman işletme giderlerine eşit olarak; apartman demirbaş giderlerine ise kendi arsa payı oranında katılmak ile yükümlü oluyor. Peki, kiracı bina demirbaş ücreti ödemeli mi?



Kiracı bina demirbaş ücreti ödemeli mi?

Bina aidatı ile ilgili hükümlere Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer veriliyor. Kanun gereğince kat malikleri, apartman işletme giderlerine eşit olarak; apartman demirbaş giderlerine ise kendi arsa payı oranında katılmak ile yükümlü oluyor. 


Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamıyor. 


Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabiliyor, icra takibi yapılabiliyor. Peki, kiracı bina demirbaş ücreti ödemeli mi?


Apartman demirbaşlarında yapılan tadilatların masrafları apartman kat maliklerinin ödemesi gerekiyor. Konutun kirada olması dairede kiracının yaşaması bu durumu değiştirmiyor. 


Dairenin içinde kiracı olsa dahi, apartmanın demirbaşına ilişkin yapılan tüm masraflar, kat malikinden tahsil ediliyor. Kiracılar, günlük hizmet kapsamına giren kapıcı, bekçi, bahçıvan, ortak kullanımda olan elektrik ve su gibi giderleri karşılamak ile yükümlü oluyor.


Apartman demirbaş giderlerinin kiracının mı ev sahibinin mi ödeyeceği hususta taraflar arasında yapılan sözleşmedeki maddelere dikkat edilmesi gerekiyor. Bu hususta taraflar kendi aralarında anlaşabiliyor.


Apartman demirbaş giderleri:

Çatı tadilatı

Mantolama

Asansör eklenmesi

Dış cephe boyası

Bağımsız bölüm eklenmesi gibi...


Çatı onarımı için kiracı para öder mi?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön