19 / 04 / 2024

Kiracı apartman boyasını öder mi?

Kiracı apartman boyasını öder mi?

Bir apartman dairesinde kiracı olduğunuzu farz edelim. Söz konusu apartmanda "apartmanın boyanması" kararının alınması durumunda, bu gider kar malikinden mi kiracıdan mı karşılanır? Kiracı apartman boyasını öder mi?



Kiracı apartman boyasını öder mi?

Kiracıların en çok merak ettikleri hususlar arasında apartmana boya yapılması durumunda bu giderin kiracıdan mı yoksa ev sahibinden mi tahsil edileceği sorusu yer alıyor. Siz de kiracı apartman boyasını öder mi, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kiracının apartman giderlerine katılımı, yalnız günlük hizmet kapsamına giren kapıcı, bekçi, ortak kullanım kapsamında olan elektik-su gibi giderlerde söz konusu oluyor.


Bunun dışında kalan anagayrimenkul üzerinden yapılan tüm giderler, kat maliki tarafından karşılanıyor. Örneğin, apartmana asansör eklenmesi, çatı tadilatı yapılması gibi hususlar kat malikini ilgilendileren apartman giderleri olarak ifade ediliyor. Buna göre kiracı apartman boyasını öder mi sorusunun yanıtı da şu şekilde karşımıza çıkıyor.


Apartman boyası kiracı..

Apartman boyası da ana gayrimenkulü ilgilendiren ve kalıcı bir nitelik taşıyan gider olması nedeni ile bu gider kiracıya değil, kat malikine ait oluyor. Kiracının ödemesi gereken apartman giderleri ile ev sahibinin ödemesi gereken apartman giderleri aşağıda sıralanıyor:


Apartman giderleri ayrımı;

- Kiracının ödemekle yükümlü olduğu apartman giderleri; kiracının şahsi hizmetine ayrılan giderler örneğin kapıcı ücreti, ortak elektrik, ortak su parası veya yakıt gideri gibi..


- Ev sahibinin ödemekle yükümlü olduğu apartman giderleri; ana yapıya ait masraflar örneğin boya, badana, kalorifer kazanı değiştirilmesi gibi...



Kiracı apartmanda neleri öder?
Apartman giderleri kiracıya mı, ev sahibine mi aittir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön