29 / 03 / 2024

Kiracı asansör tamirini öder mi?

Kiracı asansör tamirini öder mi?

Apartmanda asansör kat malikleri tarafından kullanıldığı için asansör tamirinin de kat malikleri arasında toplanan para ile yapılması gerekiyor. Peki, kiracı asansör tamirini öder mi?



Kiracı asansör tamirini öder mi?

Apartman yönetimi kat malikleri aldıkları kararlar doğrultusunda sağlanıyor. Apartmanda yapılacak olan değişiklikler, düzenlemeler kat malikleri kararı ile belirleniyor. Kiracının ev sahibi ile yaptığı kira kontratında kabul ettiği gerekçeler burada geçerli oluyor. 


Kat Mülkiyet Kanunu'n da kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi bina giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak katılmak zorunda olduğu belitiliyor. Ancak bununla birlikte bağımsız bölümleri kullanan kiracılarda bu masraflardan kat maliki ile birlikte sorumlu oluyor. 


Asansör yasa ve yönetmelik hükümlerine göre, asansörün, güvenli ve işletme yönünden uygun şekilde çalıştığının tespiti için, piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere bina sorumlusu tarafından yıllık kontrol ve bakım yaptırılması gerekiyor. Bu bakımların masraflarını kim öder?


Kira kontratına göre binanın demirbaşıyla ilglili şeyler kiradan düşülebiliyor. Dış cephe boyaması, yalıtım, dairenin kapı-pencere kasalarının değiştirilmesi, bina içi boyama ve tadilatlar, evin temel malzemelerinden olan parkelerin değişmesi, kombinin değiştirilmesigibi faaileyetler kiradan düşülebiliyor. Kat maliki ve kiracıların arasındaki bu paylaşım bina yönetimini ilgilendirmiyor.


Kiracı ile kontrat yapılmazsa ne olur?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön