19 / 04 / 2024

Kiracı evde izinsiz tadilat yaparsa ne olur?

Kiracı evde izinsiz tadilat yaparsa ne olur?

Mal sahibi kiraya verdiği evde yenilik ve değişiklikler yapabiliyor. Peki, kiracı evde değişiklik yapabilir mi? Bu değişiklik için izin alması gerekir mi? Kiracı evde izinsiz tadilat yaparsa ne olur?



Kiracı evde izinsiz tadilat yaparsa ne olur?

Kira sözleşmesi ile kiraya veren; bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracı da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstleniyor.


Kiraya veren, kiralananda, kira sözleşmesinin feshini gerektirmeyen ve kiracıdan katlanması beklenebilecek olan yenilik ve değişiklikler yapabiliyor.


Bu yenilik ve değişikliklerin yapılması sırasında kiraya veren, kiracının menfaatlerini gözetmekle yükümlü oluyor. Kiracının, kira bedelinin indirilmesine ve zararının giderilmesine ilişkin hakları saklıdır.


Peki, kiracı evde değişiklik yapabilir mi? Bu değişiklik için izin alması gerekir mi? Kiracı evde izinsiz tadilat yaparsa ne olur?


Kiracı tarafından

MADDE 321- Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasıyla kiralananda yenilik ve değişiklikler yapabilir.


Yenilik ve değişikliklere rıza gösteren kiraya veren, yazılı olarak kararlaştırılmış olmadıkça, kiralananın eski durumuyla geri verilmesini isteyemez.


Kiracı, aksine yazılı bir anlaşma yoksa, kiraya verenin rızasıyla yaptığı yenilik ve değişiklikler sebebiyle kiralananda ortaya çıkan değer artışının karşılığını isteyemez.



Kiracının sorumlulukları nelerdir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön