20 / 04 / 2024

Kiracı kirayı eksik yatırırsa ne olur?

Kiracı kirayı eksik yatırırsa ne olur?

Taşınmaz mal sahibinin evinde oturan kiracının sözleşmeyle belirlen zamanlarda kirasını ödemesi ve kirasını eksiksiz yatırması gerekiyor.Peki,kiracı kirayı eksik yatırırsa ne olur?Kirasını eksik ödeyen kiracıya ne yapılır?



Kiracı kirayı eksik yatırırsa ne olur?

Kira ilişkilerinde kiracının ev sahibine ödemek ile yükümlü olduğu kira ücreti ile ilgili yasal hükümler Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor.


Düzenlenen kanun kapsamında iracının kira bedelini anlaşmada belirtilen zaman içerisinde ödemesi gerekiyor.Kiracının kirasını ödememesi,ya da eksik ödemesi durumunda mal sahibi hukuksal işlemlere başlayabiliyor.


Kiracının kira bedelini ödememesi ve ya eksik ödemesi halinde, kiracıya ihtar gönderilebiliyor. Bu ihtar sonucunda, kiracının kira bedelini ödememesi halinde tekrar bir ihtarname gönderilebiliyor.


Bir kira dönemi içinde gönderilen iki haklı ihtarname ile kanunlar gayrimenkul sahibine tahliye hakkı veriyor. Buna göre, bir kira dönemi içinde gönderilen iki ihtara karşılık borç ödenmiyorsa, yasal olarak evin tahliyesini isteyebiliyor.


İhtar çekmeden, icra yolu ile tahliye de yapılabiliyor.Kiracınızın borcunu ödememesi halinde izlenebilecek bir diğer yol ise ihtar çekmeden icra takibi başlatmak oluyor. İcra dairesi yolu ile borçluya ödeme emri gönderiliyor.


Bu ödeme emrinden sonra otuz gün içinde borcun tahsili isteniyor.Fakat söz konusu süre zarfı içinde borç ödenmez ise, yine kanunlara göre ev sahibi evin tahliyesini isteyebiliyor. 


30 gün içinde tahsilin gerçekleşmemesi durumunda, ev sahibi tekrar icra müdürlüğüne giderek, tahsilin gerçekleşmediğini evin tahliyesini istediğini belirtiyor. Eğer kiracının kira bedelini ödeyememe hususunda mücbir bir nedeni yoksa kanunen evin tahliyesi ve paranın tahsili isteniyor.


Çek ile vergi borcu ödeme!


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön