18 / 04 / 2024

Kiracı kirayı ödemiyorsa ne yapılabilir?

Kiracı kirayı ödemiyorsa ne yapılabilir?

Posta yazarı Tamer Heper 'Kiracımız aylardır kirasını ödemiyor. Kendine ait bir evi varmış, orada karısı oturuyormuş ama kendisi bizde kiracı. Ödemediği aylar için tahsilatı nasıl yapacağız? Tahliyesi çözüm olabilir mi yoksa alacaklarımızı tamamen mi kaybederiz?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde 'Kiracımız aylardır kirasını ödemiyor. Kendine ait bir evi varmış, orada karısı oturuyormuş ama kendisi bizde kiracı. Ödemediği aylar için tahsilatı nasıl yapacağız? Tahliyesi çözüm olabilir mi yoksa alacaklarımızı tamamen mi kaybederiz?' sorusunu yanıtladı.

Kiracımız aylardır kirasını ödemiyor. Kendine ait bir evi varmış, orada karısı oturuyormuş ama kendisi bizde kiracı. Ödemediği aylar için tahsilatı nasıl yapacağız? Tahliyesi çözüm olabilir mi yoksa alacaklarımızı tamamen mi kaybederiz? l H.Ç.

Kiracı kirayı ödemiyorsa ne yapılabilir?

Okuyucumun probleminin yanıtı aslında çok karmaşık değil. Önerim, kiracılığın devam etmesi zararı her gün artıracağı için öncelik tahliyeyi sağlamak olmalı. Zira oturmaya devam ettiği her ay borç yığılacak. Bu nedenle bir an evvel tahliyesi cihetine gidilmeli. Üstelik tahliye sürecinde de bir miktar zaman kaybı ve kira kaybı olacak ama bir an evvel başlatmakta yarar var. Üstelik elde tahliye nedenleri var, hem de birden çok. Mesela ödenmeyen kiralar hakkında 30 günlük ödemeli icra takibi yapılabilir. 30 gün içinde kiralar ödenmezse, tahliye nedenidir.

Kiracı kirayı ödemiyorsa ne yapılabilir?

Benzer şekilde 30 gün ödemeli noterden ihtarname gönderilir. Yine 30 gün içinde ödenmezse tahliye nedenidir. Bir başka yol; aynı bölge içinde adına kayıtlı meskeni bulunuyor olmasıdır. Bu husus da tahliye nedenidir. Üstelik bu tahliye nedenleri nisbeten çabuk sonuçlanacak türden davalardır.

Bu nedenle zararı ağırlaştırmamak için öncelikle tahliyesi ciheti düşünülmelidir. Sonrasında ise yine işin iyi tarafı, alacağın tahsil kabiliyetinin bulunduğu izlenimidir. Zira bir dairesinin olduğu biliniyor. Bu daire üzerine haciz tatbiki mümkün olacaktır. Bu şartlar altında tahliyesi işlemlerinin derhal başlatılması doğru işlem olarak görülüyor. Alacak miktarı için de icra takibi başlatılmalıdır.


Geri Dön