16 / 04 / 2024

Kiracı tahliye davası nasıl açılır?

Kiracı tahliye davası nasıl açılır?

Borçlar Kanunu'nda gayrimenkul sahibinin kiracısının tahliyesini isteyebilmesi için bazı haklı gerekçelerinin olması gerekiyor. Kiracısının tahliyesini isteyen ev sahibi ne yapabilir? Kiracı tahliye davası nasıl açılır?



Kiracı tahliye davası nasıl açılır?

Gayrimenkul sahibinin kiracısının tahliyesini isteyebilmesi için bazı haklı gerekçelerin olması gerekiyor. Bu hususla ilgili açıklamalara Borçlar Kanunu'nda yer veriliyor. 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren on yıllık kiracıların tahliyesi için sebep belirtilmesine gerek kalmıyor. Sadece üç ay önceden bildirim yapılması gerekiyor.


Taraflar arasında olan anlaşmazlıklarda kiracının evi sorunsuz boşaltması için Tahliye Taahhütnamesi hazırlanıyor. Bu belgede kiracı belirtilen tarihte ve hallerde daireyi, boşaltacağının garantisini vermiş oluyor. Kiracının evi tahliye şartları aşağıda yer alıyor;


Kiracının evi tahliye şartları..

-Taşınmazı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,


-Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,


belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebiliyor ve evin tahliyesini isteyebiliyor.


Kiracının ev tahliyesi şartlarını sağladığında ev sahibi kiracıya tahliye davası açabiliyor. Ev sahibinin ralebi doğrultusunda kiracıya icra takibi uygulması yapılabilyor. Takip talebi, genel haciz yolundaki gibi dolduruluyor.Bu takip yolunda alacaklı kiracıdan iki şeyi talep edebilliyor. Ödenmeyen kira bedellerinin ödenmesi (haciz) ve kiracının taşınmazı tahliyesini isteyebiliyor. 


Kiracı tahliye davası...

Kendi ihtiyacının olması;bu durumda kira bitiminden 1 ay sonra dava açabiliyor. Bir yılda en az 2 defa kirasını geciktirmesi halinde;2 ihtar çeker ve kira bitiminde,1 ay içinde dava açılabiliyor. Gayrimenkulün oturulmayacak derecede onarım istemesi;kira bitiminden sonra 1 ay içinde  tahliye davası açabiliyor. Evi satın almış ise;1 ay içinde bir ihtar çekmesi ve tahliye davası açabilmesi için 6 ay beklemesi gerekiyor.


Kiracı tahliye yolları!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön